Celstraf van tien maanden voor chauffeur mensensmokkel De Meern

Vorig jaar september werd de 33-jarige Pool door de politie opgepakt omdat hij jonge vrouwen uit Sri Lanka en Vietnam in de laadruimte van zijn DHL-truck vervoerde. Door het Openbaar Ministerie wordt een celstraf van tien maanden tegen de vrachtwagenchauffeur wegens mensensmokkel geeist.

Een getuige zag op 13 september 2014 op een parkeerterrein in De Meern dat ‘Indiase’ mensen uit auto’s stapten. Toen de vrachtchauffeur hen wenkte, renden ze snel naar de truck en stapten ze in de laadruimte. Dit verklaarden meerdere getuigen aan de politie.


Advertentie:

Mensonterend
De politie trof de tien vrouwen onder mensonterende omstandigheden. Vier van hen waren vrouwen van Vietnamese afkomst. De andere zes jonge vrouwen kwamen uit Shri Lanka. Vier vrouwen droegen een luier. Ze hadden geen eten en drinken, bagage of identiteitsbewijs bij zich. Aan een kant van de laadruimte was folie aangebracht, zodat geen straling doorgelaten kon worden.

Meisje van 16 jaar
De officier tilt zwaar aan de jonge leeftijd van een van de mensen in de vrachtauto. Dit betrof een meisje van 16 jaar. De verdachte wordt aangerekend dat hij misbruik heeft gemaakt van mensen die door onveilige situaties hun land zijn ontvlucht. De officier wijst op het gevaar van mensensmokkel.

Verklaring chauffeur
De chauffeur op zijn beurt verklaarde dat hij tussen Polen en Engeland rijdt. Hij houdt vol dat hij in de veronderstelling was dat hij alleen maar pakketten naar Rotterdam moest vervoeren, daarvoor zou hij €500 ontvangen. Hij kon echter niets zeggen over zijn opdrachtgever, de eindbestemming of de gevonden folie in de auto. Hij wist naar eigen zeggen niets af van de aanwezigheid van de mensen in zijn laadruimte. Ook verklaarde hij in financiële problemen te zitten.

Vermoeden geen bewijs
Omdat er geen bewijs is gevonden voor mensensmokkel, is de officier tot een verdenking van mensensmokkel gekomen. De chauffeur is behulpzaam geweest bij het verschaffen van een wederrechtelijke doorreis door Nederland. De verdediging verzocht om heropening van het onderzoek voor het uitluisteren van tapgesprekken mocht de rechtbank tot een bewezenverklaring komen.

Vrouwen verdwenen
Het Landelijk Parket heeft onderzoek gedaan naar een mogelijk netwerk maar heeft dit niet kunnen achterhalen. Ook de aangetroffen vrouwen hebben geen duidelijke verklaring afgelegd. Zij werden overgebracht naar een opvanghuis en zijn na een paar dagen verdwenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.