De BankGiro Loterij doneert €350.000 aan cultuurpark Castellum Hoge Woerd

12 februari 2015 07:32  Redactie  1 reactie

De BankGiro Loterij doneert €350.000 aan cultuurpark Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Dit om de presentatie van het Romeinse schip in Leidsche Rijn zo mooi mogelijk op te tuigen. In totaal werd €1.400.000 door de loterij ook aan andere culturele organisaties gedoneerd.

De BankGiro Loterij stelt €350.000 beschikbaar voor ‘De Meern 1’, het Romeinse schip dat in Leidsche Rijn is gevonden en binnenkort een definitieve plek krijgt in het cultuurpark Castellum Hoge Woerd. De BankGiro Loterij doet een eenmalige schenking om de presentatie van het eeuwenoude schip zo mooi mogelijk te maken. Het Romeinse schip uit de tweede eeuw na Christus komt te staan op een reeks glazen panelen waardoor het als het ware op een glazen rivier komen te drijven, met de kop van de glaspanelen ongeveer ter hoogte van de vroegere waterlijn.

Romeinse schip
De Meern 1 is in 1997 per toeval ontdekt en na jaren van voorbereiding in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip zorgde toen al voor een sensatie: dertigduizend belangstellenden kwamen de resten bekijken kort nadat ze waren blootgelegd. De Meern 1 is in 2003 naar Lelystad gebracht en op de werf van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geconserveerd. Het schip is uniek in Noordwest-Europa, niet alleen door zijn compleetheid – zo zijn onder andere de wanden en deuren van de kajuit bewaard gebleven – maar vooral door de rijke inventaris van meubels, persoonlijke spullen van de schipper (o.a. schoenen, drinkgerei, schrijfstiften) en gereedschap (waaronder zagen, blokschaven, bijlen en disselhamers).

Publiekscentrum voor archeologie, cultuur en natuur
Op 11 maart keert het schip terug naar Castellum Hoge Woerd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed draagt het dan over aan de gemeente. Waar archeologische schatten elders in Nederland meestal onder het maaiveld verborgen blijven, worden zij in het Castellum Hoge Woerd op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar. Castellum Hoge Woerd wordt een levendige plek waar bezoekers zich kunnen verbazen over de spectaculaire archeologische vondsten en genieten van een theatervoorstelling. Men kan er eten of drinken in een unieke setting, meehelpen in de dierenverblijven, op avontuur in het gebied van Steede Hoge Woerd buiten de omwalling of op ontdekkingsreis gaan in en op de verdedigingswallen van het fort, dat is gebouwd op de restanten van het oorspronkelijke Romeinse fort dat hier ooit stond.

Het Museum Catharijneconvent krijgt €200.000, Museum Speelklok €200.000, Het Centraal Museum Utrecht €300.000 en Het Spoorwegmuseum krijgt ruim €370.000 van de Bank Giro Loterij.Advertenties:


1 reactie


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website