kasteel, De Haar, Haarzuilens

Grootschalige park-en tuinrestauratie Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is 16 februari jl gestart met het sluitstuk van de grootschalige park- en tuinrestauratie. Hierbij zullen totaal 120 populieren worden gekapt. Het park van Kasteel de Haar is 100 jaar geleden onder leiding van de tuinarchitect Henri Copijn aangelegd.

Ingewikkeld proces
Op 16 februari is met de kap van 120 populieren gestart in het entreegebied van Kasteel de Haar, grenzend aan de Rijndijk. De bomen zijn kaprijp en worden met behulp van een hoogwerker weggehaald. Eerst wordt de kroon ingenomen, waarna de boom, waar inmiddels slechts een staak van over is, geveld wordt. Deze kap is een buitengewoon ingewikkeld proces, omdat er veel aandacht nodig is voor het sparen van omliggende bomen zoals de eiken aan de Rijndijk en waardevolle bomen in bestaande bos op het terrein van Kasteel de Haar. De Stichting heeft een vakbekwaam bedrijf in de arm genomen met veel ervaring op dit vlak om deze klus uit te voeren.


Advertentie:

De jaren vijftig
De populieren dateren uit de jaren vijftig. In die periode werd het beheer van buitenplaatsen steeds kostbaarder. De verkoop van het hout van populieren voor de productie van papier, klompen en lucifers leverde in die tijd veel op. Vroeger was het zelfs zo dat als een boer een kind kreeg, de boer populieren plantte langs de sloten. Zodra het kind 25 jaar was, waren de populieren kaprijp en met de opbrengst kon het huwelijk betaald worden. Ook de rentmeester van Kasteel de Haar plantte in jaren vijftig populieren met als doel om er na 25 jaar opbrengsten uit te halen. Echter, op het moment dat de populieren kaprijp waren, lagen de kosten voor het oogsten aanzienlijk hoger dan de opbrengst. Idee was om de populieren te laten staan tot houtprijs weer zou gaan stijgen, maar dat gebeurde niet.

Inmiddels is het vanuit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk om tot kap over te gaan. Daarnaast heeft de Gemeente Utrecht een dringend verzoek gedaan op Kasteel de Haar om de populieren te kappen. De eiken aan de Rijndijk die de gemeente heeft geplant, komen onvoldoende tot volledige groei door de populieren.

Bron: Haarzuilens.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.