Blog: Nieuwe mensen op oude grond

20 februari 2015 16:41  Redactie  Reageer

Mijn eerste blog namens de Historische Vereniging Vleuten de Meern Haarzuilens! Een vereniging van ruim 800 leden, opgericht in 1985 en met de Broederschapshuisjes in Vleuten als thuis. In 1985 vormde het huidige Leidsche Rijn, tot aan de A2, onderdeel van dezelfstandige gemeente Vleuten-De Meern. Het werkgebied van de Historische Vereniging is statutair dan ook de huidige Utrechtse wijken Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. De geschiedenis van deze 2 wijken kun je niet los van elkaar zien. Niet in de Romeinse tijd, niet in de Middeleeuwen of in de afgelopen 15 jaar als de bevolking toeneemt van 25.000 in 2000 tot 75.000 nu.

Door de bouw van Leidsche Rijn werd duidelijk welk een rijke geschiedenis van bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning ons gebied kent. In het wegenpatroon, de waterhuishouding, het landschap en in de benaming van wegen en wijken is de geschiedenis tastbaar. De Historische Vereniging heeft met de Romeinse wachttoren, met kunstwerken in de viaducten, met de dorpspomp voor de Broederschapshuisjes meegeholpen aan het zichtbaar van de geschiedenis. Een groot deel van onze historische collectie wordt tentoongesteld in het Castellum Hoge Woerd dat in aanbouw is en in september 2015 opengaat. We geven lezingen over bijvoorbeeld de vele middeleeuwse kastelen in ons gebied (binnenkort …….) en organiseren excursies naar historische plekken of evenementen. Maar wellicht onze voornaamste activiteit is historische educatie voor en met scholen. Zo hebben we lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog in ons gebied voor basisscholen, zijn er DVD’s gemaakt door leerlingen die mensen interviewen die in de oorlog dezelfde leeftijd hadden als de leerlingen en wordt op dit moment de laatste had gelegd aan lesmateriaal over de rijke tuinbouwgeschiedenis in ons gebied. Tot slot komen er in onze Broederschapshuisjes wekelijks mensen langs die meer willen weten over hun familiegeschiedenis.

Mocht u meer willen weten van de geschiedenis van dit gebied: wij geven elk kwartaal een tijdschrift uit met vele artikelen over onze historie. Het komende jaar zullen dit o.a. themanummers worden, over de Tweede Wereldoorlog, over historische wielerwedstrijden, over het Castellum Hoge Woerd en nog veel meer.

Nieuwe mensen op oude grond. De komende blogs wil ik aan de hand van foto’s een paar highlights uit onze rijke geschiedenis belichten. Wilt u nu alvast meer weten: kijk op www.histvervdmh.nl

Gerda Oskam

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website