Werkzaamheden rond Castellum

Voor de hoofdingang van het Castellum Hoge Woerd komt het Hoge Woerdplein. De gemeente is deze week gestart met de voorbereiding van de aanleg van het plein. Het hele terrein wordt opgehoogd om archeologische bodemresten te sparen. De fruitboompjes die op dit deel van het terrein staan, worden gerooid. Stichting Utrecht Natuurlijk heeft samen met enkele omwonenden gekeken of de boompjes een andere bestemming konden krijgen, en vastgesteld dat de kwaliteit van de bomen dermate slecht is dat ze een verplaatsing niet zouden doorstaan. Op het Hoge Woerdplein komen dit voorjaar nieuwe sierfruitbomen (Prunus). De hoogstamboomgaard tussen de Romeinse wachttoren en het voorplein blijft overigens gewoon staan.

Illustratie 1
Illustratie 1
Illustratie 2
Illustratie 2

Aanleg voorplein Castellum
Voor de hoofdingang van het Castellum Hoge Woerd komt het Hoge Woerdplein. De gemeente is deze week gestart met de voorbereiding van de aanleg van het plein. Het hele terrein wordt opgehoogd om archeologische bodemresten te sparen. De fruitboompjes die op dit deel van het terrein staan, worden gerooid. Stichting Utrecht Natuurlijk heeft samen met enkele omwonenden gekeken of de boompjes een andere bestemming konden krijgen, en vastgesteld dat de kwaliteit van de bomen dermate slecht is dat ze een verplaatsing niet zouden doorstaan. Op het Hogewoerdplein komen dit voorjaar nieuwe sierfruitbomen (Prunus). De hoogstamboomgaard tussen de Romeinse wachttoren en het voorplein blijft overigens gewoon staan. Zie illustratie 1 voor de huidige situatie en illustratie 2 voor hoe het wordt.

Fiets
Vanwege de bouw van het Castellum is in 2013 het fietspad tussen de Groenedijk en de Middelweerdbaan afgesloten. In plaats daarvan komt er een fietsroute over het Hoge Woerdplein die de Groenedijk verbindt met Het Lint rond het Máximapark. Op het Hoge Woerdplein wordt ook ruimte gemaakt om fietsen te parkeren en de oude Romeinse weg loopt over het plein. Het plein is eind augustus gereed, gelijktijdig met de opening van het Castellum.

Terugkeer Romeins schip
Op woensdagmiddag 11 maart keert het Romeinse schip ‘De Meern 1’ terug naar Castellum Hoge Woerd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed draagt het
dan officieel over aan de gemeente. De Meern 1 is in 1997 per toeval ontdekt en na jaren van voorbereiding in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip zorgde toen al voor een sensatie: dertigduizend belangstellenden kwamen de resten bekijken kort nadat ze waren blootgelegd. Ook op 11 maart verwachten we veel belangstelling. Het schip zal om ongeveer 13.15 bij het Castellum, vanaf de Middelweerdbaan.
Bij het Castellum aangekomen wordt het schip met een grote hijskraan van de vrachtwagen gehesen en klaargezet om het museum in te gaan. Het wordt een feestelijke intocht. Vanaf 13.00 uur bent u van harte welkom op het toekomstige voorplein van het Castellum.
Vanwege de te verwachte drukte, graag met de fiets of openbaar vervoer komen.

Levendige plek
Waar archeologische schatten elders in Nederland meestal onder het maaiveld verborgen blijven, worden zij in het Castellum Hoge Woerd op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar. Castellum Hoge Woerd wordt een levendige plek waar bezoekers zich kunnen verbazen over de spectaculaire archeologische vondsten en genieten van een theatervoorstelling. U kunt er eten of drinken in een unieke setting, meehelpen in de dierenverblijven, op avontuur in het gebied van Steede Hoge Woerd buiten de omwalling of op ontdekkingsreis gaan in en op de verdedigingswallen van het fort, dat is gebouwd op de restanten van het oorspronkelijke Romeinse fort dat hier ooit stond. Het Castellum wordt na de zomer 2015 voor het publiek geopend.

5 gedachten over “Werkzaamheden rond Castellum”

  1. Mooi ambitieus plan. 150.000 bezoekers per jaar. Die voor zwerfverkeer gaan zorgen in de woonwijken en waar zullen ze hun wagen parkeren. Veel buiten evenementen met versterkt geluid. Is het dan nog wel zo mooi voor de bewoners uit De Meern en Leidsche Rijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.