Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn

Blog: Wie doorbreekt de impasse bij dit rijksmonument?

Iedereen die boodschappen gaat doen in het nieuwe winkelcentrum Terwijde ziet de vervallen witte boerderij in het midden staan en zal zich afvragen wat de bedoeling ervan is.Rijksmonument Hof ter Weijde

Het heeft al geleid tot vragen in de gemeenteraad, want de boerderij is een rijksmonument. Een uniek stuk erfgoed in de gemeente Utrecht. De wijk Terwijde is er naar vernoemd. Het gaat om de boerderij Hof ter Weijde, ook wel gespeld als Hof ter Weide.

Op de foto (collectie het Utrechts Archief) hieronder is de boerderij in 1997 nog in volle glorie te zien. De boerderij de Hof ter Weijde is hetgeen overgebleven is van het kasteel Hof ter Weyde, een zogenaamde ridderhofstede. De eerste vermelding van het kasteel is in 1310. Het vormde het middelpunt van een groot landbouwgebied van de Johannieter Ridderorde die in de stad Utrecht in het Catharijneconvent (aan de huidige Lange Nieuwstraat) huisde. Rijksmonument Hof ter Weijde - Archief 1997De Johannieter Ridderorde was halverwege de 11e eeuw opgericht om eerst vreedzame pelgrims en daarna allerlei krijgslieden tijdens de Kruistochten te verzorgen. Als dank of betaling ontvingen zij onder meer veel land ten westen van Utrecht. De ridderhofstede Hof ter Weyde, met de boerderij als centrum, leverde het voedsel voor de ridderorde in de stad.

Het kasteel werd grotendeels afgebroken vóór 1776. De zijvleugel van het kasteel werd de huidige boerderij Hof ter Weijde.

In 1890 woonde de familie van Jan en Teuntje Doornenbal op de boerderij, mijn overgrootouders. Op deze foto toont men trots een stier die een prijs had gewonnen:
Rijksmonument Hof ter Weijde - familie Doornenbal

Jan Doornenbal staat helemaal links. Achter de stier staat mijn grootvader, Florus Doornenbal.

Nadat in 1995 het Masterplan Leidsche Rijn door de gemeenteraden van Utrecht en Vleuten-de Meern werd aangenomen, werd duidelijk dat op het grootste deel van het land van de boerderij de wijk Terwijde zou komen. De toenmalige eigenaars van de boerderij, de familie van Vuren, boden aan hun gehele grondgebied aan de gemeente Utrecht te verkopen. De gemeente wilde echter slechts in stukken het land aankopen al naar de nieuwe bestemming van de grond (woningbouw, park, enz.). De partijen kwamen dan ook niet uit de juiste prijs voor de verschillende percelen.

Uiteindelijk vormde in 2007 een verschil tussen hetgeen gebouwd kon worden volgens het bestemmingsplan en het bouwplan voor het winkelcentrum, de aanleiding voor de gemeente om tot onteigening over te gaan. De juridische procedure duurde veel langer dan het verschil in aankoop- en verkoopprijs rechtvaardigde. Al eerder had de gemeente besloten om de boerderij niet aan te kopen, omdat het vanwege het rijksmonumentale karakter moeilijk rendabel te exploiteren zou zijn. Ook dat besluit maakte dat de gemeente en de eigenaar niet nader tot elkaar kwamen. De eigenaar mocht er niet meer wonen (woonbestemming werd opgeheven), werd verplicht om de gebouwen te restaureren en om er horeca in te vestigen.

En zo is de situatie nog altijd. De boerderij is in verval. Wie doorbreekt de impasse?

Gerda Oskam

4 gedachten over “Blog: Wie doorbreekt de impasse bij dit rijksmonument?”

 1. Pingback: Hoe een boerderij midden in een winkelcentrum terechtkwam •De Erfgoedstem

 2. Ik ben zelf erg geïnteresseerd om in het pand een horeca gelegenheid te beginnen, maar ik kom maar niet bij de partij terecht die hierover gaat. Ik hoop dat iemand hier een antwoord op kan geven? Bij de gemeente en verhuurmakelaar van Terwijde is het niet gelukt.

 3. L.S.
  De hierbij geplaatste foto was in het bezit van mijn vader, en zo nu en dan kom ik er met de trein langs.
  Het is een schandaal, zoals de gemeente omgaat met de eigenaar. Hier past een genereuze stap van de gemeente, om het monument, dat het hart van Leidse Rijn vormt, de plaats te geven, die het verdient.
  Op welke manier dan ook.
  Vriendelijke groet,
  Jan Doornenbal, Velden,(L).

  1. ik ben zeer geinteresseerd in de geschiedenis van de plek, en in de huidige eigenaren de familie van Vuren, en ook naar wat de plek zou kunnen worden in de toekomst. Altijd met eerbied voor de geschiedenis, de mensen die er nu zijn en de kracht die je samen kunt ontwikkelen om nog meer betekenis aan deze prachtige plek te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.