College stelt Stedenbouwkundig Plan Leidsche Rijn Centrum Oost vast

Het college heeft het Stedenbouwkundig Plan Leidsche Rijn Centrum Oost vastgesteld. Het plan kenmerkt zich door flexibiliteit in woningbouwprogramma en verkaveling, verscheidenheid aan functies, aandacht voor historie en groen en een karakteristiek hoogteverschil.

Verbinding
Met de bouw van Leidsche Rijn Centrum Oost wordt fysiek de verbinding gelegd tussen Leidsche Rijn en de bestaande stad. Het woongebied wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan functies en voorzieningen. Er zijn culturele, vrije tijds- en horecafuncties voorzien langs de ‘Cultuuras’ en het Berlijnplein. Hier is op dit moment de bioscoopvoorziening in aanbouw. Leidsche Rijn Centrum Oost heeft straks een veelzijdig woningaanbod van studentenwoningen tot appartementen en eengezinswoningen. Er komen in principe geen winkels in dit gebied.

Perron 9
In het Stedenbouwkundig Plan is veel aandacht besteed aan het creëren van een aangename leefomgeving. Dat gebeurt onder meer door groen en goede fiets-, voetgangers en openbaar vervoersverbindingen. De Fietsboulevard loopt door Leidsche Rijn Centrum Oost en het busstation van Leidsche Rijn Centrum ligt op de kop van het Berlijnplein. Het Berlijnplein waar ook de historische perronkap “Perron 9” recent is opgeleverd. Dit wordt een plein voor allerlei activiteiten en evenementen. Daarnaast liggen er twee parken in het gebied, Park Leeuwesteyn en Verthorenpark.

Boerderij Rood Noot
Omdat Leidsche Rijn Centrum Oost naast de A2 kap komt te liggen, wordt er een hoogteverschil van acht meter overbrugd tussen het Berlijnplein en het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit zal het gebied een eigen karakter geven. De historische boerderij Rood Noot (gemeentelijk monument) wordt ingepast in de nieuwe omgeving en krijgt een publieksfunctie.

Het Stedenbouwkundig Plan Leidsche Rijn Centrum Oost heeft voor inspraak ter visie gelegen. Mede naar aanleiding van de inspraakreacties wordt het inrichtingsplan in overleg met Wijkraad en Natuur- en Milieuplatform verder uitgewerkt. Na het bouwrijp maken van het gebied kan de bouw in 2017 beginnen. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over dit Stedenbouwkundig Plan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.