Intocht van het Romeinse schip De Meern I

11 maart 2015 15:07  Redactie  2 reacties

Regio Leidsche Rijn stond vanochtend klaar voor de intocht in de boomgaard, op het toekomstige voorplein van het Castellum Hoge Woerd. We spraken daar projectleider Jurjen van Keulen.

Intocht
‘Het is een enorme operatie, ook voor Mammoet. We wilden geen risico nemen en daarom is het schip gisteren al gebracht. Vanochtend met het mist hadden we anders niet kunnen rijden. Het is tot nu toe gelukkig allemaal voorspoedig gegaan’ vertelde de heer Van Keulen. Er is veel landelijke media op het eeuwenoude schip afgekomen vandaag en is met grote belangstelling door de bewoners onthaald. Bij het Castellum aangekomen werd het schip rond 13.00 met een grote hijskraan van de vrachtwagen gehesen en klaargezet om het museum in te gaan. Vanaf 13.00 uur volgde een de feestlijke intocht. Ongeveer een half uur geleden is het schip binnengebracht in het Castellum.

cas1

Romeinse Limesweg
De man die destijds in september 1997 de bijzondere ontdekking had gedaan kwam ook aan bod. In de bodem van Leidsche Rijn werd toen een puntgaaf schip uit de Romeinse tijd gevonden. Het begon allemaal met de zoektocht naar iets anders, namelijk de Romeinse Limesweg. In een bouwput werden op twee meter diepte oude houten palen gevonden. De palen bleken te dienen om de Romeinse weg te verstevigen. Hier en daar was zelfs de grindlaag van de weg nog aanwezig! Dit moest de lang gezochte weg zijn.

cas2 Het schip
Nog diezelfde dag dat de Romeinse weg gevonden werd, deden de archeologen een veel grotere ontdekking: in een hoek van de opgravingsput werd in een oude rivierbedding een lange plank gevonden. Voorzichtig groeven de archeologen verder en stuitten op meer hout, met daarin een paar ijzeren nagels. Ineens beseften zij dat dit wel eens een schip kon zijn.
cas3
Uniek
Het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (NISA) voerde twee dagen na de ontdekking een onderzoek uit. Het bleek te gaan om een eikenhouten schip met een lengte van 25 meter en een breedte van 2,7 meter, met allerlei voorwerpen aan boord. Tot dan toe was nog nooit zo’n compleet en gaaf schip uit de Romeinse tijd aangetroffen, werkelijk uniek.
cas4

Terugkomst
Vandaag, 18 jaar later, is het Romeinse schip weer terug in Leidsche Rijn. Het schip uit de tweede eeuw na Christus komt te staan op een reeks glazen panelen waardoor het als het ware op een glazen rivier komen te drijven, met de kop van de glaspanelen ongeveer ter hoogte van de vroegere waterlijn.

Het Castellum wordt na de zomer voor het publiek geopend. De gemeente is deze week gestart met de voorbereiding van de aanleg van het plein.Advertenties:


2 reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website