Romeinse binnenvaartschip De Meern I aangekomen in Leidsche Rijn

Het Romeinse binnenvaartschip De Meern I is aangekomen in Leidsche Rijn. Het schip uit 150 na Christus is op een oplegger van Mammoet vervoerd en wordt vanmiddag onthuld. Het is de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad. De Meern I komt in het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd te liggen, op de plek waar vroeger een Romeins fort stond.

Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, een methode die ook voor de RCE nieuw was.

Archeologisch pronkstuk
Het 25 meter lange schip werd in 1997 per toeval ontdekt bij graafwerkzaamheden voor Leidsche Rijn. Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen. In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd. De dienst noemt het schip een archeologisch pronkstuk, omdat ook de meubels, het gereedschap en persoonlijke spullen van de schipper aan boord bewaard zijn gebleven.

Naar verwachting gaat het museum in september open voor publiek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven