Blog: Meidenwerk en de gevaren van social media

Meidenwerk een beroep dat al bekend is sinds 1928 en voor het eerst gestart is in Rotterdam. Een speciale tak van het jongerenwerk en ook een groep die veel speciale aandacht krijgt bij JoU.

Kortgeleden was er een meidenconferentie georganiseerd door JoU. Dit ging over risico meiden en over het meidenwerk in het algemeen. Twee gastsprekers die ons veel nieuwe dingen konden vertellen over het meidenwerk, daarnaast heb ik een workshop gevolgd.

Sociaal media en de gevaren
Iemand maakte een mooie opmerking, want we hadden het erover dat sociaal media vele deuren opent, maar ook de verkeerde. Zij zei: “Het is als een hamer… Je kunt er mooie dingen mee maken, maar je kunt er ook iemand mee op zijn kop slaan. Zo is het ook met sociaal media.

95% van de jongeren zitten gemiddeld 6,5 uur op sociaal media. Hierbij zit ook whatsapp en youtube. Ik ging kijken naar mijzelf en dacht… dat haal ik zelf ook makkelijk, hoe vaak kijk en beantwoord je niet een appje en kijk je film of andere dingen op youtube. En niet te vergeten facebook en andere interessante sites. Ook voor mijn werk zit ik bijvoorbeeld op sociaal media en daarnaast twitter ik, dus ik kom er wel overheen, maar ben geen jongeren meer (helaas).

Maar er zijn ook sites waar je foto’s kunt plaatsen. En vele meiden gaan hier de fout in. Ze hebben bijvoorbeeld een vriendje ontmoet via sociaal media en hebben elke dag contact. Ze hebben verkering. Na een half jaar dagelijks contact te hebben gehad via Facebook of WhatsApp kan zo’n jongen gaan vragen om foto’s en dan niet van haar gezicht… dat meisje vertrouwd haar vriendje en stuurt hem een intieme foto. Op het moment dat een meisje zo’n foto stuurt kan het ook in verkeerde handen vallen. De “verkering” kan uitgaan en die jongen kan haar foto verspreiden… Het erge is, als de foto eenmaal op het internet staat (ook al is het privé) kan iemand er mee doen wat hij/zij wilt en je krijgt de foto er ook nooit meer vanaf!!!
De foto kan dus verspreid worden, maar ook als chantage middel gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ik wil meer foto’s anders zet ik deze op Facebook of ik wil geld, seks, cadeaus want anders stuur ik deze foto naar familie, vrienden, etc. Let dus goed op dames!!

Het is belangrijk dat ouders dit ook weten, want vele weten niet wat hun dochter of zoon op internet allemaal doet. Zelfs bij spelletjes als Hobo (zo heet het geloof ik) zitten pedofielen om zo in contact te komen met jonge spelers, ze kunnen daar vriendjes worden. En in private rooms met elkaar in gesprek komen!

Allemaal dingen kunnen dus gebeuren, maar ook heel veel leuke dingen.

Vandaar de vergelijking met de hamer, je kunt er mooie dingen mee bouwen! Huizen, kasten, noem het maar op… maar je kunt er ook iemand mee op zijn kop slaan!

Het is misschien niet het leukste blog, maar wel iets om uw ogen open te maken. Mijn ogen zijn na de workshop ook open gegaan en mocht u denken dat doet mijn kind niet die is nog klein, uw kind blijft in uw ogen altijd klein! Uit onderzoek is gebleken dat de eerste keer dat een kind een porno filmpje ziet op 11 jarige leeftijd is. U leest het goed 11 jaar!!! SHOCK!!!
Maar ook is uit onderzoek gebleken dat 35% via sociaal media een goede, leuke relatie krijgt. Wederom de hamer.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ik zal mijn best doen ze te beantwoorden. Helaas duurde de workshop maar 1,5 uur aangezien ik er nog veel meer over had willen leren. Ondertussen kan ik wel een mooie film aanraden 1,5 uur op YouTube en die film heet “cyberbully”. Niet gek om deze film met uw puber dochter/zoon te gaan kijken!!

Tamara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.