Blog: B-b-b buitenwater…

10 mei 2015 11:24  Anne  Reageer

Zwemmen doe je in een zwembad, met helder water. Zee kan ook wel. Maar zwemmen in sloot of gracht is raar. Hier volgt een aantal reacties op mijn mededeling dat ik in de Utrechtse gracht ga zwemmen tijdens de Singelswim op 14 juni: ‘in dat vieze water?’, ‘dan loop je enge ziektes op’, ‘daar haal je jezelf open aan fietswrakken’.

Mijn vader leerde zwemmen in smalle slootjes. Zo smal dat hij geen schoolslag zwom, maar een soort hondjesslag. Half op zijn zij, 1 arm gestrekt vooruit en 1 arm langs zijn zij, en dan zoals een hondje water pakken. En hij ging nog snel ook. In het zwembad had hij veel bekijks. De badmeester haalde er wat collega’s bij, zo interessant vonden ze het.

Buiten zwemmen
Afzwemmen C diploma in het nieuwe zwembad.

Een andere jeugdherinnering is het oude zwembad aan de rand van het dorp. Het had donker, zout water uit een bron. Op de bodem zand, en in de hoeken dreef schuim met dode beestjes. De betonnen randen liepen niet tot de bodem, maar hielden zo’n meter onder water gewoon op. Als je aan de kant hing dan verdwenen je benen gewoon daar in een onbekende, onzichtbare ruimte. Brrrr.

Ik leerde zwemmen, maar het duurde lang voor ik mijn A-diploma haalde. Ik had heel veel moeite met de rugslag in het diepe. Als ik even op mijn rug zwom, dan kreeg ik de gedachte dat in dat donkere water allerlei beesten omhoog kwamen die het op mij hadden voorzien. Dan draaide ik me gauw weer om en dan was het over. Uiteindelijk kwam het goed, ik haalde mijn A, en we kregen een modern zwembad met chloorwater in het dorp. Onder water kijken! Vlak over de bodem zwemmen! En met mijn gezicht op de bodem stoten: tand door de lip, heel veel bloed in het water, en later een litteken onder mijn lip.

Ik heb er geen trauma’s aan over gehouden, maar al met al ben ik wel degelijk een fan van helder water in een binnenzwembad met een streep over de bodem.

Ik vind het wel heel stoer om te zwemmen in sloot of plas, gracht en kanaal. En met een heel stel mensen gaan die dieren die in het water leven echt wel aan de kant.

Anne

Informatie over de Singelswim en over de veiligheid vind je hier: http://www.singelswimutrecht.nlAdvertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website