Harmonieorkest Vleuten wint eerste Toegankelijkheidsprijs 2015

Harmonieorkest Vleuten is de winnaar van de eerste Toegankelijkheidsprijs van de gemeente Utrecht als de ‘meest toegankelijke organisatie’.

Van de zeven genomineerden won het harmonieorkest de hoofdprijs van 3.000 euro. Stichting Skyway won de tweede prijs van 2.000 euro en PM Dance de derde van 1.000 euro. Utrecht werkt aan een stad voor iedereen. Sinds 2014 is toegankelijkheid voor mensen met een beperking een voorwaarde voor subsidieverlening van de gemeente Utrecht.


Advertentie:

Alle organisaties die subsidie ontvangen, konden meedingen naar de Toegankelijkheidsprijs. Deze is uitgereikt door wethouder Welzijn, Zorg en Maatschappelijke ondersteuning Margriet Jongerius: “Ik zie dat veel partijen in de stad al werken aan de toegankelijkheid van hun activiteiten voor mensen met een beperking, net als deze winnaars. Zij laten zien dat door rekening te houden met elkaar, niemand is uitgesloten van plezier maken met bijvoorbeeld muziek of dans. Met de prijs delen we die mooie voorbeelden uit de praktijk, voor meer navolging.

Muziek voor iedereen
Het Harmonieorkest Vleuten zorgt voor goed toegankelijke locaties, met aangepast sanitair tijdens concerten. Ieder jaar brengt het orkest minstens één concert in een verzorgings- en/of verpleeghuis om zo muziek naar mensen te brengen die zelf niet (meer) in staat zijn om een concert te bezoeken. Bij de JeugdProms nodigt het orkest gericht bijzondere doelgroepen uit, zoals kinderen en jongeren met een (verstandelijke) beperking. Dit alles vanuit de overtuiging dat iedereen onbeperkt van muziek moet kunnen genieten.

Mensen met elkaar in contact brengen
De andere twee winnaars Stichting Skyway en PM Dance brengen (groepen) mensen bij elkaar die anders moeilijk met elkaar in contact komen. Stichting Skyway organiseert Sencity muziek- en dansfeesten voor doven en horenden. Extra aandacht gaat naast het gehoor uit naar de andere zintuigen met bijvoorbeeld een trilvloer en geuren. Ongeveer de helft van de bezoekers van Sencity heeft een gehoorbeperking, de andere helft niet. De barman neemt alleen bestellingen aan met gebaren. De Utrechtse dansschool PM Dance richt zich onder andere op kinderen van speciale en reguliere scholen. Sinds twee jaar doen kinderen en jongeren met een beperking mee aan de dansles, de zogenaamde Special Heroes.

Stemmen van publiek en jury
Het publiek kon stemmen op de genomineerden en een jury van deskundigen heeft de toegankelijkheid van de activiteiten van de organisaties op de locaties beoordeeld. De jury bestaat uit een vertegenwoordiging van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu), de belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking (LFB) en de samenwerkende Ouderenbonden Utrecht (Cosbo). De stemmen van het publiek waren doorslaggevend voor de overwinning.

Utrecht is de eerste grote Nederlandse gemeente met een Toegankelijkheidsprijs. De stad heeft de ambitie de Access City Award te winnen: de jaarlijkse prijs van de Europese Commissie voor de meest toegankelijke stad van Europa.

Lees ook:
Harmonieorkest Vleuten genomineerd voor Toegankelijkheidsprijs
Website Harmonieorkest Vleuten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.