Celstraf voor twee mannen voorbereiden plofkraak

Vier mannen die van plan waren een plofkraak te plegen, werden in februari aangehouden door de politie. Afgelopen vrijdag zijn de vier mannen veroordeeld door de rechtbank in Utrecht. Twee verdachten kregen 12 en 15 maanden cel. De justitie wilde alle vier achter de tralies hebben. Of de twee andere verdachten ook achter deze misdrijven zitten, heeft justitie niet kunnen bewijzen.

Het groepje werd in februari dit jaar ’s nachts opgemerkt. De mannen liepen verdacht een appartementencomplex in Leidsche Rijn in- en uit. Een getuige waarschuwde de politie. Toen de politie arriveerde, wilde het viertal er snel vandoor gaan. Een van hen riep dat hij een wapen had en deed alsof hij wilde schieten. Desondanks lukte het de politie om de mannen aan te houden.


Advertentie:

Gestolen voertuigen
Al snel bleek dat de mannen op het punt stonden een plofkraak te gaan plegen. In de parkeergarage van het appartement vond de politie twee gestolen auto’s: een snelle Audi RS6 om mee te vluchten en een Volkswagen Transporter om te gebruiken als ramvoertuig. Achterin het Volkswagenbusje stond ook een gestolen scooter, die ook vaak gebruikt wordt om mee te ontkomen. Verder lagen in de auto’s allerlei spullen die bij plofkraken gebruikt worden, zoals geprepareerde gasflessen met een ontsteker, bivakmutsen en een moker.

Ook werd in de TomTom die in een van de auto’s werd aangetroffen, adressen gevonden dichtbij plekken waar de weken vóór de aanhouding van de mannen plofkraken zijn geweest. Het gaat om plofkraken op de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht (in december 2014) en in Beverwijk, Emmeloord, Harderwijk, Leerdam en Zevenaar.

Lang strafblad
De aangehouden mannen bleken bekenden van de politie. Zo kwam een van hen net uit de gevangenis omdat hij tien kilo softdrugs in huis had liggen en de ander eerder vijf jaar cel wegens inbraken bij supermarkten. De vier Utrechters hadden al een lang strafblad. De 26-jarige Ismail el H. kreeg twaalf maanden cel van de rechtbank wegens het voorbereiden van een plofkraak. De 27-jarige Hamza S. kreeg daar nog eens drie maanden bovenop, omdat hij een agent bedreigde.

De twee andere mannen konden niet worden veroordeeld wegens het voorbereiden van de plofkraak. Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen, maar hard bewijs ontbreekt. Ze hadden niet de sleutels van de gestolen auto’s op zak en hun dna zat niet op de spullen voor de plofkraak. Daardoor kon niet vastgesteld worden of zij er vanaf wisten.
De rechtbank legde beide mannen een week gevangenisstraf op wegens kleine vergrijpen, zoals het bezit van harddrugs in huis en een jammer, een apparaat waarmee je het radioverkeer van een portofoon kunt verstoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.