Inwoners in actie tegen bomenkap Europaweg Vleuten

Tot groot ongenoegen van inwoners zal De Europaweg binnenkort 96 bomen armer zijn. Inwoners van Vleuten zijn een petitie gestart tegen de kap van de bomen. Officieel wil de gemeente de bomen kappen omdat ze in slechte staat zijn.

Volgens het AD willen twee inwoners naar de rechter stappen. De gemeente zegt in de krant dat de bomenkap nog helemaal niet definitief is, eerst wordt met de gemeenteraad overlegd. De initiatiefnemers zijn bang voor kaalslag en roepen de gemeente Utrecht op om van de kap af te zien.

De petitie staat sinds donderdag op internet en is inmiddels door zo’n 170 mensen getekend.

12 reacties op “Inwoners in actie tegen bomenkap Europaweg Vleuten”

 1. Ongelooflijk dat gehuil over een paar bomen. Is dit werkelijk een issue waar de Leidscherijner wakker over licht?
  In en in triest.

 2. Lion, wat ik niet begrijp is dat de gemeente Utrecht liegt over de toestand van de bomen aan de Europaweg. Dat is in en in triest. Dat de bomen weg moeten omdat de renovatie van de weg dan goedkoper is, dat is in en triest.
  De bomen sieren de Europaweg en zo de omgeving.
  Een goede reden om je druk over te maken.

 3. Niks beton wijk; ofschoon ik ook liever geen massale bebouwing had gezien in Vl d Mrn, moet ik toegeven dat veel wijken prachtig aangelegd zijn met mooie huizen en frisse nieuwe bomen en ander groen. Hopelijk gaat de gemeente dit ook eens goed onderhouden.
  Dit laatste, nieuw, jong fris groen zou ook kunnen op de Europaweg.
  Ik heb daar nooit graag gefietst, omdat die donkere oude veel te grote, slecht onderhouden bomen deprimerend over komen. Licht en jong fris groen geeft een veel positievere ervaring dan die oude veel te grote bomen.
  Deze bomen zijn gewoon afgeschreven, ze gaan omwaaien, en het zal gebeuren dat er ongelukken komen. Dan kunnen de Leidsche rijners weer klagen over de gevaarlijke situatie die de gemeente heeft laten voortduren.
  Ook voor bomen is er een eind aan hun nuttig en vooral veilig bestaan.
  In een bos is het geen probleem als een boom omwaait. Op de Europaweg wordt dit nu een reeel gevaar. De tijd zal aanbreken dat gemeente de weg moet afsluiten bij de eerste serieuze storm. Is dat wat jullie willen?
  Wees reeel, en stop met het verkwisten van gemeenschapsgeld met al die procedures.
  Dat gemeente Utrecht liegt, zal wel, dat heeft zij altijd gedaan, en zal zij altijd wel blijven doen. Daar moeten we maar mee leven, het is niet anders.

  1. Lion, informeer jezelf eens goed voordat je hier komt roeptoeteren.
   Het hele punt is dat de gemeente gelogen heeft. Dat jij dat wil accepteren is jouw goed recht maar ga dan hier niet af lopen geven op mensen die wel het idealisme hebben om daar tegenin te gaan. Dat is de wereld op zijn kop.
   Daarnaast loop je nu exact dezelfde onzin te verkopen als de gemeente. Niks mis met doe bomen en die kunnen daar nog jaren blijven staan.

 4. Waarom zo emotioneel allemaal! De gemeente is zeker slordig geweest in de informatie verstrekking. Er werken mensen en die maken denk- en inschattingsfouten. Af en toe lijkt het erop dat dit nu mede aangegrepen wordt om de gemeente, en vooral het bestuur eens een lesje te leren. Misschien terecht, maar laten we toch vooral zakelijk blijven en ons verstand gebruiken.
  Diegenen die ontkennen dat de bomen oud en ziek zijn maken willens en wetens een fout. De vakmensen die de bomen beoordelen hebben er geen enkel belang bij om de bomen als slecht, ziek en inmiddels ook gevaarlijk te beoordelen. Integendeel, zij hebben vaak voor hun studie en vak gekozen uit liefde en ontzag voor de natuur. Eenieder die serieus van plan is om zich on de materie te verdiepen kan van alles te weten komen over de levenscyclus en kansen van deze bomen.
  Bovendien hoef je alleen maar een van je fiets af te stappen en te kijken om vast te stellen hoeveel gevaarlijk dik/dood hout er in de bomen zit. Wie na de laatste storm had gekeken naar de soms 15 cm dikke afgebroken takken kon daar ook makkelijk zien dat ze vaak in de kern al bruin en aangetast waren.
  Wordt eens wijs en laten we erop toe zien dat het herbeplantingsplan een goed plan wordt, zodat onze kinderen straks kunnen zeggen:” Dat hebben ze mooi gedaan”.
  En niet tegen beter weten in vasthouden aan het onvermijdelijke. Toen deze bomen geplant werden stond hun toekomst en lot al vast.
  En…. Last but not least, als er straks schade, of erger ongelukken gebeuren, staat u tegenstemmers dan allen op om uw verantwoordelijkheid te nemen? Of is het dan de gemeente……

 5. Waarom zo emotioneel allemaal. Laten we toch vooral ons verstand bijhouden.
  Het is zeker waar dat de gemeente Utrecht slordig en wellicht nalatig is geweest met de informatievoorziening. Maar hé.. , er werken mensen en die maken denk-, en inschattingsfouten. Het lijkt er wel op dat deze actie ook en vooral gedragen wordt door mensen die de gemeente en/of het bestuur eens een lesje willenleren.
  Laten we het toch vooral zakelijk houden.
  De vakmensen die de bomen als slecht, ziek en inmiddels ook gevaarlijk beoordeelden hebben daar geen enkel belang bij. Integendeel, het zijn vaak mensen die hun studie en vak gekozen hebben uit respect en liefde voor de natuur.
  Diegene die zich werkelijk zou willen verdiepen in de materie kan zich gemakkelijk genoeg inlezen tegenwoordig met een paar steekwoorden op internet. Zelfs een keer van de fiets afstappen en goed kijken laat al zien hoeveel dik dood hout er in de bomen zit. Hoeveel mensen hebben er na de laatste storm gekeken naar al het afgebroken hout tot 14 cm dik, om dan te zien dat de kernen van deze takken al bruin en aangetast waren?
  Toen deze bomen geplant werden stond hun toekomst en lot al vast. Daarvoor weglopen is kortzichtig.
  Laten we er liever vooral op toezien dat er een goed herbeplantingsplan komt ,zodat onze kinderen straks kunnen zeggen:” Dat hebben ze mooi gedaan” in plaats van vasthouden aan het onvermijdelijke.
  Ennuh…. Als er nou straks een keer schade of erger een ongeluk van komt, melden alle tegenstemmers zich dan massaal om hun verantwoordelijkheid te nemen? Of is het dan de gemeente?

 6. Typische reactie van iemand die geen argumenten heeft ikke; laat maar.
  Bij gemeente Utrecht is behalve liegen ook de put dempen als het kalf verdroken de gewoonte; ook heel bekend.
  Proberen ze een keer proactief te zijn wordt het gesaboteerd door een aantal ideologen, die hebben geen argumenten nodig. Als de gemeente ballen had, zaagden ze morgen die bomen om.
  Hebben de aanwonenden ook geen overlast meer. Maar overlast is natuurlijk al helemaal geen argument voor ideologen, die vooral zelf geen overlast van die bomen hebben, omdat ze ver genoeg van die bomen afwonen.
  Noemen we dat geen egoïsme?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.