Blog: Domme dief

Je zou ze toch een pak rammel willen geven. Met een bus haarlak of die gietijzeren BK-braadpan de jatter te lijf gaan mag in deze tijd niet meer. Haarlak is er per slot van rekening om je krullen in bedwang te houden en die braadpan is bedoeld voor stoofpotten. Of ander comfort food. Maar comfort heb je niet als er rond middernacht ingebroken wordt. Dan heb je waarschijnlijk te weinig tijd om je keukengereedschap tevoorschijn te halen.

Tenzij je met een domme dief te maken hebt. Levi Charles Reardon uit Montana stond met zijn ‘gezocht’-foto op de Facebook-pagina van Crimestoppers, berichtte de Telegraaf in april dit jaar. De jonge crimineel klikte op ‘vind ik leuk’ en gaf daarmee meteen zijn identiteit prijs. Appeltje eitje voor de politie. Vervalsing van geschriften en diefstal konden worden toegevoegd aan zijn delinquente carrière.


Advertentie:

Meer voorbeelden van een gevalletje onnozele actie? Jazeker. Wat dacht je van een leuk vakantiekiekje waarop de dief op de achtergrond van de foto een tas probeert te stelen. Dat overkwam twee Nederlandse toeristen in de badplaats Rimini toen zij een selfie maakten. De dader kon, dankzij de foto, binnen een paar dagen opgepakt worden. Ook boeven in de Verenigde Staten doen soms dingen waar zij later spijt van krijgen. De New York Daily News meldde in mei van dit jaar dat drie dieven snel werden getraceerd. Niet vanwege een social media-stunt of een onverwachte prent maar door een spoor van macaronisalade. Het restaurant waar zij gedacht hadden een flink bedrag buit te kunnen maken, had maar 26 euro in kas. Tsja hier kun je toch niet mee thuiskomen? Tien kilo macaronisalade moest hun mislukte kraak stillen.

Benieuwd of er bij jou domme dieven in de wijk rondlopen? Helaas zijn hiervan de statistieken niet bekend. Wel kun je per buurt zien hoeveel inbraken en pogingen tot inbraak er in de afgelopen maanden zijn gepleegd. Na een klein onderzoek kom ik erachter dat het aantal inbraken in deze regio meevalt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Woerden. In Oudewater daarentegen is er de afgelopen tijd geen enkele dief op het idee gekomen ergens in te breken.

Wat doe je om ongenodigden buiten de deur te houden? Laat je je teckel Rambo op de uitkijk staan? Zorg ervoor dat je heg goed gesnoeid is en dat je geen kliko naast je schutting hebt staan. Te aantrekkelijk om in het donker overheen te klimmen. Naast het aanbrengen van extra sloten, het voorkomen van babbeltrucs en andere maatregelen kun je op de website van de politie nog meer adviezen vinden om inbrekers te weren. Ik ben voorstander van nog meer domme acties van dieven. Daar kunnen we elkaar toch sterk voor maken?

Saskia Roelofs- van Velsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.