Duizenden eeuwenoude voorwerpen gevonden op buitenplaats Leeuwenstein

In Leidsche Rijn zijn op voormalig buitenplaats Leeuwenstein zo’n 5000 eeuwenoude voorwerpen gevonden zoals kruiken, glazen, versierde borden en een gouden hanger met een edelsteen.

Archeologen van gemeente Utrecht ontdekken in Leeuwesteyn funderingen van de buitenplaats Leeuwenstein. Het gebouw dat hier gestaan heeft, is waarschijnlijk rond 1600 gebouwd door Willem van Leeuwen. De funderingen bevatten op verschillende plaatsen grachten waar het afval maar ook gebruiksvoorwerpen in terecht kwamen. Tijdens de opgraving in de grachten zijn 5.000 materiele vondsten geborgen waaronder een kleine gouden hanger met een edelsteen.

Opgravingen bij LeeuwensteinDuizenden vondsten
In de funderingen zijn op verschillende plaatsen goten aangebracht die in de grachten uitkwamen. Via deze houten en stenen goten kwam het afval van toiletten en keuken in de gracht terecht. Tijdens de opgraving is, uit de vulling van de grachten, een uitzonderlijke hoeveelheid vondsten geborgen. De duizenden vondsten zoals wijnflessen, wijnglazen, versierde borden, pannen, kruiken, metalen en houten voorwerpen geven een bijzonder gedetailleerde informatie over buitenplaats Leeuwenstein en haar (rijke) bewoners. Een van de mooiste vondsten is een kleine gouden hanger met een edelsteen.

Vijver met eiland
Buitenplaats Leeuwenstein was tot nu toe niet meer dan een aanduiding op historische kaarten. De kadastrale kaart van 182 laat zien dat de buitenplaats een vijver heeft met in het midden een eiland. Het eiland is tijdens de opgraving inderdaad gevonden en bevat zware funderingen die bij een groot gebouw horen. Men verwachtte dat hier een theehuis of in dergelijke grote had gestaan. De brede funderingen hebben waarschijnlijk een gebouw gedragen dat bestond uit meerdere verdiepingen en dat vrij stond in het water. Rond het gebouw werd een zware beschoeiing aangelegd waardoor het eiland ontstaat.

Opgeslagen in gemeentelijk archeologisch depot
Na onderzoek worden de vondsten opgeslagen in het archeologisch depot van gemeente Utrecht. De fundementen worden in principe verwijderd. Gezien de bijzonder goede staat waarin ze verkeren, wordt onderzocht of toch niet een deel van de fundamenten behouden kunnen worden in Park Leeuwensteyn.

1 reactie op “Duizenden eeuwenoude voorwerpen gevonden op buitenplaats Leeuwenstein”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.