Prijsvraag Gemeente Utrecht voor naam fietsbrug

De nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal heeft nog geen naam. Daarom heeft de gemeente een prijsvraag georganiseerd. Er zijn in totaal ruim 450 inzendingen binnengekomen, waaruit de selectiecommissie een shortlist van 10 namen heeft opgesteld. U kunt tot en met 22 november stemmen op uw favoriete naam.

Shortlist namen
Stem tot en met 22 november op uw favoriete naam voor de fietsbrug. De selectiecommissie heeft de volgende shortlist van 10 namen heeft opgesteld (in alfabetische volgorde):

Dafne Schippersbrug
Dafne Schippers is de trots van vele Utrechters, komt uit de wijk Oog in Al en zat in Leidsche Rijn op school. Bovendien refereert de naam ook mooi aan de schippers die er regelmatig onderdoor varen.

Everard Meysterbrug
Everard Meyster was de grondlegger van Oog in Al, en verwachtte dat hij vanaf zijn landgoed uitzicht zou hebben op de toekomstige stadsuitbreiding. Straks start er een route bij zijn huis die zijn landgoed verbindt met de grootste stadsuitbreiding (Leidsche Rijn) die Utrecht ooit gekend heeft.

Leeuwesteynbrug
Gewoon wat het is: een mooi klinkende naam voor een brug van Leeuwesteyn (deel van Leidsche Rijn) naar de bestaande stad Utrecht.

Het Oog op Leidscherijn
Als je vanuit Oog in Al de brug op gaat, zie je vanzelf op een bepaald moment in de verte het mooie Leidsche Rijn opduiken.

De Overbrugging
De Overbrugging wordt over het Amsterdam Rijnkanaal heen gebouwd om Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht, die niet op elkaar aansluiten, met elkaar te verbinden. Hierbij wordt het Amsterdam Rijnkanaal ‘overbrugt’

Prins Johan Frisobrug
Prins Johan Friso is in Utrecht geboren. De brug komt dan vlakbij de brug van zijn vader, Prins Clausbrug, te liggen. Beiden legden ook verbindingen tussen mensen en waren dus feitelijk ook bruggenbouwers.

De Snelbinder
Met de Snelbinder maken we een snellere verbinding tussen Leidsche Rijn en de rest van Utrecht. Met de snelbinder binden we ze een beetje meer aan elkaar vast. Daarnaast verwijst de snelbinder natuurlijk naar de fiets.

Trajectumbrug
Een brug (trajectum) richting het voormalig Romeins Castellum, die de stad verbindt met Leidsche Rijn. De Romeinen bouwden rond 50 na Chr. een militair bouwproject langs de toenmalige Rijnloop in Utrecht, het fort Traiectum.

Victor Hugobrug
Gezien de ligging logisch om de naam te laten aansluiten bij het Victor Hugoplantsoen in Oog in Al. Victor Hugo neemt het woord en de verbeelding mee van de oude stad naar Leidsche Rijn en terug over zijn brug de Victor Hugobrug.

Witte brug
Uiteraard vanwege het ontwerp: de brug is wit. Wit staat voor licht, openheid en modernisering. Dit past bij het plan om Leidsche Rijn bij Utrecht te betrekken. Daarnaast past hij mooi naast ‘de gele brug’ die een stukje verderop ligt. Zo creĆ«er je eenheid in de naamgeving van de bruggen.

Stem nu via het online stemformulier op de naam van de nieuwe fietsbrug: online stemformulier

961e303793

Prijs
De naam die de meeste stemmen krijgt, wordt de nieuwe naam van de brug. Bij een gelijk aantal stemmen in de poll is de stem van de selectiecommissie doorslaggevend. De bedenker van deze naam wint een echte Utrecht fietst fiets. Als er meerdere mensen zijn die de winnende inzending hebben ingestuurd, trekt wethouder Lot van Hooijdonk hieruit de winnaar van de fiets.

Selectiecommissie
In de selectiecommissie zitten de volgende personen:
Lot van Hooijdonk, wethouder Verkeer & Mobiliteit, Wijk West
Eric van Dorp, college van bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO Utrecht) als vertegenwoordiger van OBS Montessorischool Oog in Al
Bewoner Oog in Al
Bewoner Leidsche Rijn

Meer informatie over de fietsbrug ARK. Schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief via [email protected]

3 gedachten over “Prijsvraag Gemeente Utrecht voor naam fietsbrug”

  1. Beter in Engels genaamd Leidsche Rijn Connect Bridge kunnen noemen! Altijd Nederlandse talig zo afgezaagd met Persoons naam ?boring .

  2. Ton H.M.van Schaik

    Leeuwesteinbrug is de enige goede naam. Het land daar heette zo en er was de Leeuwesteinse laan. Historisch besef kiest dus voor Leeuwestein. (Zonder de aanstellerige Y graag).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].