De Binnenhof van Máximapark nadert voltooiing dankzij vrijwilligers

Zaterdagochtend 6 februari was de eerste bomenplantdag in het Máximapark. Een grote club enthousiaste vrijwilligers stonden zaterdagochtend klaar om bomen te planten. Wethouder Kees Geldof deed om 9.00 uur de aftrap bij de aanplant van in totaal 25.000 jonge bomen. Er zijn afgelopen zaterdag 4.000 bomen geplant. De vrijwilligers zullen 6 zaterdagen achtereen onder professionele begeleiding de bomen planten, zodat het park straks nóg mooier en groener is. Tien jaar geleden werd gestart met de aanleg van het park, komende periode wordt de klus samen met vrijwilligers geklaard: het laatste deel van het Máximapark dat nog aangelegd moet worden, de Binnenhof zuid, nadert haar voltooiing.

Vrijwilligers_planten_25000_bomen
Foto: Maximapark.nu

Ook het laatste stukje park “maken we samen”
De Vrienden van het Máximapark hebben samen met de gemeente het plan bedacht de aanleg van dit deel van het park, voor zover dat mogelijk is, zelf ter hand te nemen. Vanaf het prille begin hebben bewoners van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn meegeholpen en een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van ‘hun’ park. “Ook het laatste stukje park “maken we samen”. Tenminste dat is de bedoeling!”; aldus Bart van Aller die namens de Vrienden van het Máximapark samen met Peter Mocking en Piet van Kats deze grote plantactie coördineert.

Beukenbos en bosplantsoen
De grotere beuken en populieren worden door de groene aannemers van de gemeente ter hand genomen, maar het bosplantsoen (zo’n 25.000 eiken, beuken, essen, linde en kersenbomen) pakken de bewoners op. Parkontwerper Adriaan Geuze was dan ook trots op de tientallen enthousiaste vrijwilligers die zaterdagochtend klaarstonden om aan de slag te gaan. Aan de randen van de Japanse tuin en op de heuvels in de Binnenhof zuid wordt 36.700 m2 bosplantsoen aangeplant. Aan het slingerpad door de Binnenhof komt een hondenspeelweide en het pad zelf wordt nog verder afgemaakt. Er komen Italiaanse populieren langs de geplande route van de Parkpergola en 500 beuken om de beukenstrip vol te maken. Ter voorbereiding op de aanplant werd door de gemeente de noodzakelijk drainage aangebracht en werd de parkgrond bewerkt ter voorbereiding op het aanplanten van het laatste deel beukenbos en bosplantsoen.

Bijna klaar
Het landschapskunstwerk De Samenloop van Paul de Kort kreeg onlangs een plaats tussen de heuvels achter de Esdoornlaan. In de Japanse tuin komt later dit jaar een natuurstenen pad over de vijver en langs de Vikingrijn komen weides waar men kan recreëren. In het hele gebied worden afvalbakken en houten banken geplaatst.

Oproep
Wat is er nu mooier dan later te recreëren in een park dat je deels zelf aangelegd hebt? Komende zaterdag staat weer de volgende bomenplantdag gepland. Wie mee wil helpen het laatste stukje Máximpark te planten op één of twee zaterdagen samen met partner, buurman, buurvrouw, kinderen, etc is van harte welkom! De catering (koffie, thee, broodjes, etc.) wordt op deze zaterdagen volledig verzorgd. Verzamelen is om 9.00 uur bij De Samenloop. Dat is het nieuw aangelegde deel (met de heuvels) tussen de Japanse tuin en de Wood Chapel, nabij de Esdoornlaan. Mail je naam en voorkeursdata door aan Peter Mocking (e-mailadres: petermocking@casema.nl). Als je liever koffie en thee inschenkt of broodjes smeert in plaats van boompjes planten, dan ben je ook erg welkom om te komen helpen! Vermeld dit dan s.v.p. even in de mail.

6 reacties op “De Binnenhof van Máximapark nadert voltooiing dankzij vrijwilligers”

      1. Als Brabander hadden wij het thuis ook altijd over de hof. Hof kan weliswaar mannelijk en onzijdig volgens de Van Dale. Maar vanaf het begin spraken hier altijd over De Binnenhof, dus mooi handhaven zou ik zeggen. Het gaat ons om de bloemen, planten en bomen in het park! Ipv een boom hierover op te zetten is het beter om bomen etc. mee in de grond te zetten als je even tijd hebt!

    1. Zowel de als het hof is correct, het is enkel afhankelijk van de wijze waarop je het woord gebruikt. Heb je het over een omheinde ruimte of een tuin, dan is de enige correcte vorm ‘de hof’. Alle andere betekenissen dienen te worden geschreven in combinatie met ‘het’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.