Productie BASF De Meern deels stilgelegd door te hoge uitstoot

Afgelopen vrijdag werd tijdens een controlemeting op het dak geconstateerd dat de uitstoot van het metaal hoger is dan de maximum hoeveelheid die de fabriek mag uitstoten. BASF besloot toen de productie in een deel van de fabriek stil te leggen. Vervolgens heeft BASF de toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied op de hoogte gebracht, zoals zij is verplicht.

Volgens BASF zijn er geen afwijkende emissiewaarden met impact voor mens en omgeving vastgesteld. Volgens woordvoerder Xavier Leclair is de uitstoot beduidend lager dan de Nederlandse emissienorm. Aanvullende metingen toonden geen verhoogde waarden met impact voor mens en omgeving.


Advertentie:

Onderzoek
BASF onderzoekt, in samenwerking met de toezichthouder hoe de overschrijdingen van nikkelemissies op het dak van de fabriek kon voorkomen. Het gaat om hele kleine stofdeeltjes. Het is volgens BASF niet mogelijk dat die stofdeeltjes over het fabrieksterrein naar de naastliggende woonwijk zijn overgewaaid.

Geen schadelijke stoffen
Het is niet voor het eerst dat BASF een deel van de fabriek moet stilleggen na interne incidenten. Er zijn wel eens eerder giftige stoffen uit de fabriekpijp ontsnapt. Milieuwethouder Lot van Hooijdonk zei vorig jaar dat het lerend vermogen van BASF gering is. Volgens de fabriek ging het steeds om niet schadelijke stoffen. Sinds begin dit jaar is de provincie Utrecht in plaats van de gemeente verantwoordelijk voor het bedrijf. 
 
Hervatten
Het is nog niet bekend wanneer BASF de productie weer volledig zal hervatten. Vorig jaar is de fabriek gestart met een groot milieu en veiligheidsplan. ‘Veiligheid voor mens en milieu zijn onze hoogste prioriteit’ aldus Leclair. ‘We willen op dit punt tot de absolute internationale top behoren. Dat is een voortdurend proces. De provincie heeft geconstateerd dat onze situatie op dit punt ten opzichte van eerdere jaren al sterk is verbeterd.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.