Utrecht in beroep tegen verhogen maximumsnelheid naar 130 kilometer

Op 4 maart 2016 heeft het college van B en W bij de Rechtbank Den Haag het beroep toegelicht dat het college heeft aangespannen tegen het besluit van de minister van I&M om de maximumsnelheid op de A12 tussen De Meern en Reeuwijk te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Het college heeft beroep aangetekend tegen dit besluit omdat het verhogen van de maximumsnelheid leidt tot meer geluidshinder en hogere concentraties fijn stof en stikstofdioxide en dus ongezondere lucht voor de bewoners van onze stad. Het college is van mening dat de gezondheid en kwaliteit van leven van een grote groep Utrechters zwaarder moet wegen dan de geringe tijdswinst die het verhogen van de maximumsnelheid oplevert voor automobilisten.

De afgelopen jaren heeft de gemeente in afstemming met de rijksoverheid een aantal maatregelen in de stad genomen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren zoals het doseren van het verkeer, invoering van de milieuzone, verschoning van bussen en het stimuleren van elektrisch rijden. Door het verhogen van de maximumsnelheid op de snelwegen rond de stad doet het rijk een deel van de effecten van deze kostbare maatregelen teniet. Daarbij bestaat het risico dat de wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit door onzekerheden in de berekeningen alsnog niet worden gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].