Blog: Ouder en kind groep te Vleuterweide

Ik kwam aan bij buurtspeeltuin De Albatros in Vleuterweide, waar ik werk, en zag een vrouw met haar kindje bij het hek staan. Ik vertelde haar dat de speeltuin pas om 3 uur open ging. Het bleek om een buitenlandse te gaan die in gebrekkig Nederlands en vloeiend Engels sprak. Uit haar woorden kon ik opmaken dat zij nog maar pas (4 weken) hier was komen wonen. Ik nodigde haar en haar kindje uit om binnen verder met mij te praten. De vrouw bleek uit Zuid Amerika te komen en sprak van nature Spaans. Toch lukte het haar mij te vertellen dat zij hiervoor aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht had gewoond en dáárvoor in Oman. Eenmaal aan de praat was zij niet te stuiten en vertelde dat zij in Oman als therapeute had gewerkt en daar een cliënte had aan wiens zoon zij werd voorgesteld. Het was een Hollandse man met wie het meteen klikte en zij een relatie kreeg. Haar familie zag het niet zo zitten dat zij met deze Hollandse man wilde trouwen en naar Nederland ging verhuizen. Maar de liefde overwon het en nu wonen ze hier. Ondanks haar hoge opleiding lukte het haar niet hier vooralsnog een baan te vinden.  Intussen was zij moeder van 2 kleine kinderen (8 maanden + 2,5 jaar) en zocht zij aansluiting in de wijk, maar wist niet waar en bij wie zij moest zijn. Vragen als: welke scholen zijn het beste, waar bevindt zich een goede apotheek, het consultatiebureau, waar konden zij en haar kinderen sociale contacten opdoen, enz. Ik vertelde de vrouw dat ik Sociaal Makelaar ben bij Welzaam en dat ik haar vragen kon beantwoorden. Ook vertelde ik haar over welke inschrijfprocedure zij moest volgen bij scholen en medische instanties. Vervolgens vertelde ik haar over de Ouder en Kind groep die elke woensdag in buurtspeeltuin De Albatros bij elkaar komt.

De Ouder en Kind groep werd begin oktober 2010 opgericht, maar loopt nu eigenlijk pas echt heel goed. Er is altijd een grote groep volwassenen (ouders, grootouders, enz.) en kinderen (0-4 jaar) aanwezig, waarvan 2 moeders de begeleiding op zich nemen. Iedereen is welkom en het kost maar 0,50 eurocent per kind. Er is thee en koffie en de moeders nemen fruit mee. Dit wordt allemaal onderling geregeld. Het loopt zo goed dat zelfs bij ziekte van één van de begeleiders het toch doorgaat. Zelfs gedurende veel van de (korte) vakantieperiodes als daar behoefte toe is. En dat gaat allemaal in goed overleg met elkaar. Het valt mij op dat de moeders veelal hoog opgeleid zijn, maar van buitenlandse afkomst, en getrouwd met Nederlandse mannen. Die zoeken dan wanhopig naar aansluiting in de buurt en antwoorden op hun vragen over allerlei doorsnee onderwerpen. De Ouder en Kind groep is daar de ideale plek voor en zij helpen elkaar graag op weg. Het is natuurlijk heerlijk dat de kleintjes ook gewoon mee mogen en daar weer in contact komen met leeftijdgenootjes om mee te spelen. De buurtspeeltuin: een laagdrempelige ontmoetingsplek om nieuwe sociale contacten te leggen en zinvolle informatie te vergaren.

Toen ik die middag afscheid van haar nam was de vrouw zienderogen opgelucht en heel enthousiast. Ze omhelsde mij en gaf me zelfs een kus op de wang van blijdschap. Intussen was de middag grotendeels verstreken en zat ik in mezelf te mopperen dat ik alleen maar had zitten kletsen en niet was toegekomen aan mijn kantoorwerkzaamheden. Tot ik me ineens bewust werd dat dit ook een belangrijk onderdeel was van het sociaal makelen; signaleren en verbinden, een zeer dankbaar aspect daarvan zelfs, en ik me weer een stuk beter voelde. Dat ik daarin gelijk had bewees de vrouw de volgende keer dat ik haar weer terugzag.

Ik had van tevoren de begeleiders van de Ouders en Kind groep ingelicht over haar komst de volgende woensdagochtend en gevraagd haar te verwelkomen. Toen ze me zag aan het einde van de bijeenkomst, riep zij meteen: “Ik heb tegen mijn man gezegd dat ik een angel ontmoet heb die Saida heet!”. De vrouw straalde en het was duidelijk dat zij genoot van het uit haar isolement te zijn geraakt. Ze had er zelfs al een vriendin gemaakt, telefoonnummers mee uitgewisseld, en is sindsdien elke woensdag trouw bij de Ouder en Kind groep aanwezig.

Kent u iemand in uw omgeving die hier ook baat bij zou kunnen hebben, of heeft u zelf behoefte aan contact, of zit u met allerlei nijpende vragen over uw buurt in Vleuten-De Meern? Kom dan ook naar de Ouder en Kind groep in buurtspeeltuin De Albatros, Moerasvaren 28, 3452 KG Utrecht (wijk Vleuterweide) elke woensdag van 09:30-11:30 uur of neem contact met mij op: Saïda Marouf, 06-34736066 of email mij via [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].