Bewoners spreken met de PVDA over onderwijs in hun wijk

Op woensdag 2 maart kwamen veel bewoners uit Leidsche Rijn, Vleuten – De Meern naar de bouwspeeltuin De Balije om met elkaar in gesprek te gaan over onderwijs in hun wijk. Dit initiatief was genomen door de PvdA Utrecht onder leiding van gemeenteraadslid Gadiza Bouazani. De PvdA organiseert dit soort bijeenkomsten om te weten wat er speelt in de wijken en te kijken of de PvdA iets aan de knelpunten of nieuwe ideeën kan doen.

Er werden diverse punten besproken van ouderbetrokkenheid, segregatie, de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs (de zogenaamde POVO-regeling) en het opstarten van nieuwe scholen.
Vooral dit laatste was een belangrijk bespreekpunt. In de wijk zijn groepen ouders namelijk bezig om een dependance van de Vrije school op te starten en een Democratische school op te richten. Het grootste struikelblok blijkt voor het opstarten van een dependance de verwijsafstand van 1.000 meter te zijn en huisvesting voor een nieuwe school. Voor beide scholen blijkt er belangstelling te zijn, maar het huidige College wil hier vooralsnog niet aan meewerken. De PvdA heeft de afwijzing geagendeerd voor de raadsinformatieavond van 10 maart a.s. en de aanwezige ouders opgeroepen mee te komen praten. De PvdA wil namelijk ook in deze wijk een divers onderwijsaanbod wat aansluit bij de vraag van ouders.

PVDA onderwijs in de wijk

De overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs hield de gemoederen flink bezig. De loting en de onmogelijkheid van basisscholen in Utrecht om gemengde schooladviezen te geven, werden kritisch besproken. Vooral over de prestatiedruk in het onderwijs en het belang dat gehecht wordt aan Cito-toetsen maken ouders zich grote zorgen.
“Vanaf de start in de basisschool worden kleuters al geconfronteerd met Cito-toetsen”, zo merkt een van de ouders op. Tegelijkertijd is men zich bewust dat ouders vaak zelf de druk verhogen, omdat ze veel verwachten van hun kinderen. De aanwezige ouders pleitten voor meer aandacht voor een brede ontwikkeling van hun kinderen. Dus niet alleen cognitief. Uit de gesprekken bleek dat scholen hier verschillend mee omgaan en dat ouders dus wat te kiezen hebben bij de schoolkeuze van hun kind!

De avond was druk bezocht met zowel ouders als professionals uit het onderwijs. Het leverde boeiende gesprekken op en de aanwezigen spraken hun waardering uit voor het initiatief van de PvdA.

Tekst: Evelyna de Beer

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].