Harmonie rondom overlast Castellum Hoge Woerd

Omwonenden en de exploitanten van Castellum Hoge Woerd zijn het eens geworden over het aantal en de aard van de evenementen.

Een voorstel van wethouder Kees Geldof om 47 evenementen per jaar toe te staan in het nieuwe gemeentelijke gebouw, viel niet goed bij bewoners. Zij vrezen voor geluidhinder en parkeerdruk in de wijk. Na een drukbezochte laatste informatiebijeenkomst op het Castellum is er een compromis gesloten dat grote evenementen die vooral veel lawaai veroorzaken, worden geschrapt. Het Castellum krijgt wel in de nieuwe afspraken extra ruimte om evenementen te organiseren voor meer dan 1000 personen en dat lucht letterlijk op. ‘Vijf evenementen voor meer dan 1000 personen is beperkt. Nu is de afspraak dat we 15 keer per jaar meer dan 1000 mensen kunnen ontvangen,’ aldus Harm Lambers namens Castellum.

Paul Valk, voorzitter van de Bewonersvereniging M3T, spreekt namens zo’n vijftig huishoudens. Hij is tevreden met het bereikte akkoord, maar zegt dat er nog een weg te gaan is. ‘Er zijn veel misverstanden in de raad over ons gezamenlijke voorstel.’

De raad vraagt zich onder andere af of Castellum als openbare ruimte gezien moet worden (wat de gemeente tot nog toe als uitgangspunt heeft genomen), of als zelfstandig bedrijf (inrichting). Dit wordt onderzocht. Wanneer dat laatste het geval is, heeft dat gevolgen voor het organiseren van evenementen. Voor elke activiteit zou dan afzonderlijk een vergunning afgegeven moeten worden. Daarnaast is er in het eerdere akkoord door Wethouder Geldof afgesproken dat activiteiten onder de 1000 mensen en zonder geluidsoverlast in principe onbeperkt georganiseerd zouden mogen worden. Wellicht is het nodig om een maximering van het aantal evenementen vast te leggen.

Het is in ieder geval in beweging. Zo wordt er op korte termijn een voorstel gedaan door een nog aan te stellen werkgroep die meer inzicht zal verschaffen rondom parkeer- en verkeersproblemen.

5 gedachten over “Harmonie rondom overlast Castellum Hoge Woerd”

 1. Als een van de eerste bewoners van LR hebben wij lang moeten wachten op voorzieningen. Horeca, buslijnen, scholen, winkels. Nu wonen wij vlak bij t Castellum. Een prachtig gebouw met aandacht voor de historie van De Hoge Woerd. Jammer dat t zo weinig echt in zn volledige omvang gebruikt wordt. Natuurlijk merk je daar wat van als omgeving. Als je dat “last van” wil noemen: vooruit dan maar. Maar overlast gaat wel te ver. Zo blijf ik het enorm zonde vinden dat zelfs een lokaal gezellig evenement als de avondvierdaagse hierdoor er niet mag starten. Jammer.

  1. Een korte reactie op het bericht van Marcel is op zijn plaats. Er is geen sprake van dat wij – de naaste buren van het Castellum – de komst van de avondvierdaagse naar het Castellum zouden willen blokkeren. Ook het bereikte akkoord met de exploitanten van het Castellum staat daaraan niet in de weg. Zoals ook Marcel al schrijft: het Castellum is een aanwinst en met ‘hinder’ kunnen we leven. ‘Overlast’ willen we echter voorkomen. Dat is niet alleen van belang voor de buren, maar ook voor de reputatie van het Castellum.

   Paul Valk

 2. Ik woon in de meern, en op ongeveer 500 meter afstand van het evenementengebouw.
  Ik zit met mijn jonge gezin op mooie avonden en ook doordeweeks buiten om van de rustige plek te genieten, die onze woning daarom ook bewust aangekocht, voor ons is.
  Na een dag hard werken, en dat doe ik 6 of 7 dagen per week om mijn hoofd boven water te houden,
  Kom ik thuis om bij te komen en op te laden voor de volgende werkdag.
  Mocht het zo zijn dat ik de gehele zomer vanwege de geluidsoverlast binnen moet blijven, zal het woongenot zeker tot nulpunt dalen.
  Omdat ik nu eenmaal vroeg moet opstaan vanwege de arbeid die ik fisiek vol probeer te houden, heb ik slaap uren nodig.
  De meeste evenementen spelen zich savonds af en dat is geen goede combinatie met mijn nachtrust en die van onze zoon van 3.
  Daarnaast vraag ik mij af of de waarde van mijn woning kelderd, naast een evenemententerrein.
  Daarom zou ik het op prijs stellen dat er nagedacht wordt over de woonwijken die eromheen liggen, omdat de meeste mensen zeker niet hun hypotheek aangegaan zijn om naast een evenemententerrein te kunnen wonen met een bak geluidsoverlast en parkeeroverlast en de nodige overlast van het publiek die komt en na hun uitje ook weer gaat.
  Over zwerfvuil wat deze mensen om zich heen strooien zullen wij het nog even niet hebben, en vandalisme.
  Men kan ook lering proberen te trekken uit andere steden met relevante problemen , gemeente Emmen bijvoorbeeld, verplaatst niet voor niets de dierentuin weg uit de woonwijken naar de buitenkant van de stad!
  Eindhoven heeft niet voor niets de evenementen verplaatst van de binnenstad naar het Willem II stadion, en daarna zelfs naar vliegveld Eindhoven omdat men overlast had in de woonwijken!
  Praat eens met die gemeenten, alvorens je het plan ten uitvoer brengt op kosten van de gemeente, terwijl het in de praktijk bewezen is dat dit soort dingen echt niet haalbaar zijn.
  Ik volg het allemaal op de voet, want ik ben hier gaan wonen om met een jong gezin rustig te kunnen wonen.
  Met vriendelijke groet
  R.j.

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven