Wat een gesjoemel!

De huizen in Hoge Weide die tot de categorie Sjoemelwoningen behoren, komen veel duurder uit als ze aan het beloofde milieurendement willen voldoen.

Utrecht heeft de bouwaanvragen voor de 240 woningen op stadsverwarming in Leidsche Rijn verkeerd beoordeeld. Ze zijn slechter geïsoleerd dan ze zouden moeten zijn, waardoor het energieverbruik voor de bewoners veel duurder uitvalt. En volgens Henk-Jan Visscher, de man die de problemen met stadsverwarming aan het licht bracht veel hoger dan de gemeente beweert.
‘De stadverwarming levert mindere milieuvoordeel dan berekend en daardoor zijn extra voorzieningen nodig. Deze kosten zijn hoger dan de gemeente beweert,’ aldus Henk-Jan Visscher.

Utrecht heeft van drie projecten in Leidsche Rijn laten uitzoeken wat het kost om de woningen weer op het juiste milieuniveau te brengen. Net als Eneco zeggen zij dat dit neerkomt op een bedrag tussen de 600 en 1200 euro aan extra isolatie of zonnepanelen per woning.  Volgens Visscher klopt dit niet. Zijn conclusie: de kosten zijn minimaal 8000 euro per woning. ‘De extra investeringen die nodig zijn om alle 44 huizen aan het beloofde milieurendement te laten voldoen, zijn 350.000 euro.’

Is dit een vorm van nattevingerwerk? En, wie draait hier voor de kosten als isolatie en zonnepanelen op?
Is dat Eneco, die niet kan voldoen aan het milieurendement die in 2012 is afgesproken? Of de gemeente, die civielrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld? Utrecht beweert de bouwvergunningen voor de 240 woningen terecht te hebben afgegeven, aldus de landsadvocaat. De gemeente Utrecht was benieuwd naar de berekening van Visscher en heeft hem uitgenodigd voor een gesprek, dat Goede Vrijdag heeft plaatsgevonden.

1 gedachte over “Wat een gesjoemel!”

  1. Ik ben wel benieuwd naar de beide rekenmethodes die zijn gebruikt. Waar zit het grote verschil?

    Voor stadsverwarming Ben ik ook van mening dat bedrijven die warmte produceren en uitstoten verplicht aangesloten moeten worden op het net. (Denk aan bijv de koffie fabriek hoewel ik niet weet in hoeverre dit al gebeurd) dan maak je gebruik van restwarmte en ben je daarmee duurzamer en milieuvriendelijker bezig in je warmtenet.
    Kijk ook eens naar de houtcentrale in Purmerend! 100% hout, dus duurzaam effectief en milieuvriendelijk

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven