Blog: De nieuwe Schijf van Vijf, de vijf gouden tips voor jou!

Vorige week is de nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd door Het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf bestaat al langer, maar deze is tegen het licht gehouden en aangepast aan nieuwe inzichten. Door zo veel mogelijk rekening te houden met deze schijf in je dagelijkse voedingspatroon, krijg je op een eenvoudige en gevarieerde manier alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Hieronder licht ik toe welke producten belangrijk zijn voor een verantwoord voedingspatroon.

2016-01-01_de_schijf_van_vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 “vakken”, namelijk:

  1. Groente en fruit
  2. Brood, graanproducten en aardappelen
  3. Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
  4. Smeer- en bereidingsvetten
  5. Dranken

Groente en fruit
Groente en fruit zijn onmisbaar in onze dagelijkse voeding en zijn de belangrijkste bron van vitamine en vezels. Per dag zou je 200 gram fruit en 250 gram groente moeten eten. Ten opzichte van de “oude” Schijf van Vijf is het aantal gram groente dat per dag aanbevolen wordt, verhoogd van 200 gram naar 250 gram. Om optimaal te kunnen profiteren van al het goede dat groente en fruit te bieden heeft, raad ik aan om lekker te variëren met de kleur groente of fruit.

Brood, graanproducten en aardappelen
Voor producten uit dit vak geldt: eet vooral volkoren. Dus volkoren brood, volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Deze producten kunnen afgewisseld worden met aardappels. In de producten uit deze schijf zitten veel vezels, B-vitamines, ijzer en eiwit. Probeer om bij elke maaltijd iets uit dit vak te eten.

Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
De producten uit dit vak zijn onder andere rijk aan vitamine B12 en ijzer. In de nieuwe Schijf van Vijf is de nadruk komen te liggen op meer plantaardig eten en minder dierlijk eten. Het is echt niet nodig om elke dag vlees te eten. Vlees kun je bijvoorbeeld vervangen door tofu of tempé, maar ook door noten of peulvruchten (bijvoorbeeld kikkererwten of linzen). Vervang vlees ook eens door vis. De Omega-3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Eet vooral vette vis zoals makreel, zalm en haring.
Bewerkt vlees (worstjes, hamburgers) en vleeswaren staan niet meer in de Schijf van Vijf.

Smeer en bereidingsvetten
Ons lichaam heeft vet nodig voor verbranding en als bouwstof. Daarbij is het belangrijk dat het aandeel verzadigd vet ten opzichte van de hoeveelheid onverzadigd vet klein is. Het is daarom belangrijk om goed te kijken hoeveel verzadigd- of onverzadigd vet een product bevat. Voor op brood kun je het beste kiezen voor margarine of halvarine. Deze producten bevatten naast vet, vitamines A, D en E. Voor bakken en braden is het verstandig om olijfolie af te wisselen met vloeibare margarine of vloeibare halvarine.

Dranken
Per dag heeft ons lichaam 1,5 – 2 liter vocht nodig. Kies voor water of thee (groen of zwart) en koffie (beperkt).

Voor meer informatie over de Schijf van Vijf, kijk op www.voedingscentrum.nl

De 5 Gouden tips voor een gezonde levensstijl:

  1. Eet gevarieerd
  2. Eet niet te veel en beweeg
  3. Eet minder verzadigd vet
  4. Eet veel groente, fruit en volkoren producten
  5. Eet veilig, en voorkom voedselinfectie of voedselvergiftiging

Mag je dan helemaal nooit meer een frietje of gebakje eten? Tuurlijk wel! Af en toe even zondigen is helemaal niet erg. En als je dan eens zondigt, geniet dan ook voluit!

Interesse in meer informatie over verantwoorde voeding en een gezonde levensstijl? Volg Merlijn Voedingsadvies dan via Facebook (www.facebook.com/merlijnvoedingsadvies) of Twitter (@merlijn_voeding)

Voor een persoonlijk gesprek over jouw voedings- en gezondheidsvragen kun je een afspraak maken. Kijk voor wat ik voor jou kan betekenen op www.merlijnvoedingsadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.