Leerlingen een ochtend stil tijdens de Internationale dag van de stilte

Voor tieners is het lastig om niet te praten. Toch gebeurde dit vrijdagochtend op het Amadeus Lyceum. In elke klas waren er een aantal leerlingen die stil stonden bij de slachtoffers van pesten. Dit deden ze door niet te praten tot 12.00 uur. De actie werd georganiseerd door de GSA van het Amadeus Lyceum. Organisator Nova Miller is tevreden over het resultaat “In mijn natuurkunde les waren zelfs maar zeven leerlingen die wél praatte.”

Normaliter is het ’s ochtends een drukte van jewelste op school. Vandaag was het op het Amadeus Lyceum anders. Leerlingen van de GSA stonden met afgeplakte monden bij de ingang en deelden kaartjes uit met de tekst ‘Ik ben vandaag stil’. Hierdoor was het in de altijd rumoerige binnentuin veel rustiger dan anders en hing er een serieuze sfeer.

Op vrijdag 15 april is het de Internationale dag van de stilte. Tijdens deze dag staan de slachtoffers van pesten centraal. GSA’s konden op deze dag een promotiepakket aanvragen bij het Gay Straight Alliance Netwerk dat ondersteund wordt door COC. Hierin zat onder andere de tape die de leden vandaag op hun mond hadden geplakt. De GSA gaat voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn. ‘Door mee te doen met deze dag kunnen wij als school duidelijk maken dat pesten hier niet thuis hoort! . Wij gaan voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn”.

Internationale dag van de stilte

Gay Straight Alliance
Vorig jaar heeft een groep leerlingen onder leiding van leerlinge Nova Miller een Gay Straight Alliance (GSA) opgericht. Een GSA is een groep leerlingen en docenten die opkomt voor het uiten van jezelf. Er zijn internationaal al duizenden GSA’s opgericht op middelbare scholen. Aan de hand van acties zorgt de GSA ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn – op welke manier dan ook – en daarin geaccepteerd wordt. Leerlingen kunnen ook individueel terecht bij de GSA als zij worstelen met problemen die in verband staan met bijvoorbeeld seksuele voorkeur. Hiermee draagt de GSA bij aan de veilige schoolomgeving van het Amadeus Lyceum waarbij iedereen met respect met elkaar omgaat en zich veilig genoeg voelt om uit te komen voor wie hij/ zij is.

International Day of Silence 

Op vrijdag 15 april is het de internationale dag van de stilte. Tijdens deze dag staan de vele stille slachtoffers van pesten centraal. Duizenden leerlingen wereldwijd staan stil bij de gevolgen van pesten. Het doel van deze internationale themadag is het wereldwijd veiliger maken van scholen, door voorlichting over pesten te geven, zodat niemand zich onveilig voelt op school. Door middel van gezamenlijke stilte wordt aandacht gevraagd voor pesten op school. Dit jaar wordt de dag voor de 15e keer gehouden, en ieder jaar groeit het aantal instanties, scholen en ook leerlingen die een vuist maken tegen pesten. De internationale dag van de stilte is de internationale versie van de dag tegen pesten die in Nederland op 18 april is.

Amadeus Lyceum
Het Amadeus Lyceum is een cultuurprofielschool voor vmbo-tl, havo, vwo en gymnasium. Kunst en cultuur spelen een grote rol in het onderwijs. Op school worden leerlingen gestimuleerd eigen keuzes te maken ook worden leerlingen uitgedaagd om hun eigen talenten te ontdekken. Respect en dialoog zijn daarbij belangrijke kernwaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].