Dodenherdenking vanaf dit jaar ook in Leidsche Rijn

Op 4 mei 2016 zal voor het eerst in Leidsche Rijn een dodenherdenking worden gehouden. Onlangs is voor de organisatie daarvan de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn opgericht. Een Lokaal Verhaal, dat is het thema van de eerste dodenherdenking op 4 mei in Leidsche Rijn.

De gemeente Utrecht herdenkt op meerdere plekken de gevallenen van alle oorlogshandelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Op het Domplein, in Zuilen, bij het Anne Frankplein en in de kernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Voor het steeds grotere aantal bewoners van Leidsche Rijn was daarvoor nog geen plek in de wijk.

Dit jaar zal de stichting nog op een bescheiden manier zorgdragen voor een waardige herdenking. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de andere organisatie binnen Utrecht, de gemeente en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het programma zal nader bekend worden gemaakt via de website www.4en5meileidscherijn.nl, Twitter, Facebook en de lokale media.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verheugd met dit initiatief: “Een nieuw lokaal comité laat zien dat herdenken betekenis heeft. Het samen herdenken draagt bij aan de onderlinge verbondenheid in de wijk. Ruim 70 jaar leven wij nu in vrijheid en dagelijks realiseren we ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om hier op 4 mei samen bij stil te staan is waardevol.”

Het programma zal er als volgt uit zien:

18.00 uur     Vlag halfstok en erewacht
19.00 uur     Korte film/docu met “lokale” verhalen in CineMec Utrecht zeker ook geschikt voor de jeugd
19.45 uur     Stille Tocht naar tijdelijk herdenkingsmonument
 nabij Perron 9 op het Berlijnplein
20.00 uur     Trompetsignaal Geef Acht met aansluitend 2 minuten stilte
20.02 uur     Trompetsignaal Taptoe en Wilhelmus aansluitend korte toespraken
20.15 uur      Krans- en bloemenlegging
20.30 uur     Neerhalen van de vlag

Na afsluiting bestaat de mogelijkheid om een passende film in de Cinemec te bekijken.

De Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn bestaat uit:

Xander Coolen (voorzitter) 0654260827
Evalien van ’t Veen (penningmeester)
Wouter de Heus (secretaris)
website www.4en5meilr.nl
twitter @4en5meiLR
Facebook www.facebook.com/4en5meiLR
Email: x.coolen@gmail.com

3 gedachten over “Dodenherdenking vanaf dit jaar ook in Leidsche Rijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.