Blog: De Moestuinmuts

Heb ik ze allemaal nog op een rijtje?
‘Dus je stopt ze gewoon in de grond?’ Gelukkig ben ik niet de enige moestuinbeginner en staan er meer mensen verbaasd te kijken naar de kist vol oude aardappelen. Eindelijk was het zover, de eerste moestuinles. Samen met twee vriendinnen ben ik de trotse huurder van 20m2 grond bij Steede Hoge Woerd. Met vijf doorgeschoten aardappelen en tien verdorde sjalotjes staan we even later twijfelend bij onze tuin. En nu? Wat is de beste plek om ze te planten? En zetten we ze wel ver genoeg uit elkaar? Ik stop oude piepers in de grond, maar het voelt alsof ik een kostbare schat aan het begraven ben.
De sjalotjes moeten, netjes in twee rijtjes, met hun kopjes net boven de aarde uit piepen. Ondertussen wacht aan de rand van het terrein een groep kraaien geduldig tot wij weer weggaan, hopend dat ik zo’n sukkel ben die zijn uitjes te losjes in de grond gestopt heeft. Maar ik weet wel beter. Toch? Wanneer ik de volgende dag mijn man en kind meesleep om trots de tuin te laten zien, ben ik maar wat opgelucht dat alle sjalotjes er nog staan.

bolltjes aardappel en sjalot
De dagen erna zijn die maffe bolletjes verrassend vaak in mijn gedachten. ’s Nachts word ik wakker van een enorme regenbui en hoop maar dat de uitjes niet verzuipen. In de supermarkt blijf ik stilstaan op de groenteafdeling, verwonderd over de enorme hoeveelheid groenten die er eigenlijk voor het pakken ligt. En enigszins bezwaard gooi ik die avond een bord vol etensresten in de kliko. Voor het eerst in mijn leven besef ik pas echt dat er ergens een boer of tuinder wekenlang voor al die kostbare plantjes gezorgd heeft. En nu ga ik zelf een heel seizoen vol zweet, spierpijn en zere knieën tegemoet. Alles voor een handjevol aardappelen, uien en ander spul. En het is nog ontspannend ook. Hoewel, zojuist zag ik een groep kraaien vliegen en ja hoor; gelijk zijn mijn gedachten bij de moestuin. Nagelbijtend sta ik voor het raam. Zal ik anders nog even…? Snel spring ik op de fiets. Toch nog één keer de uitjes tellen.

Danielle van Helden

3 gedachten over “Blog: De Moestuinmuts”

  1. Leuk,doe je best ben zelf ook met zaaien van komkommers tomaten en pepers en radijsjes paprika . Leuk hoor je doet een zaadje in de grond en er komt een plantje naar boven,je ziet het groeien ik geniet er van, en ik drink thee van de plantjes uit eigen tuintje,genieten !!

  2. Annemieke van Helden

    Ha ha die Daan,het gaat vast goed komen met je moestuin,maar kan me voorstellen dat het spannend is. Ik ben van kinds af aan gewend aan het meegenieten van al die heerlijke verse groentes en fruit uit eigen tuin,maar zag ook mijn vader,die iedere avond uit zijn werk er druk mee was.Als je straks voor het eerst gaat oogsten wordt je vast heel erg blij, dat je het zelf gezaait en gepoot hebt.Eet smakelijk alvast,het gaat vast goed komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.