Blog: Zwemles perikelen

Keuzes
Jarenlang keek ik op tegen de start van zwemles van mijn kinderen. De vreselijkste verhalen hoorde ik vooraf. De één zei: “Je moet met vier jaar meteen beginnen” en de ander zei dan weer,” nee joh pas met vijf jaar, dan hebben ze meer kracht”. Horrorverhalen las ik over snelcursussen met schreeuwende badmeesters langs de kant, anders werd het diploma niet op tijd gehaald. Of juist verhalen van mensen die twee jaar lang elke week naar zwemles moesten op de meest onmogelijke tijdstippen. Pfff wat te doen? Wanneer begint die ellende, dacht ik? En welk zwembad is het beste: Fletiomare, Den Hommel of toch naar Harmelen? Ieder zwembad heeft zijn voor- en nadelen.

Tussenvariant en watervrij
Zelf ben ik na wat zoekwerk uitgekomen bij een tussenvariant: de cursus intensief zwemmen bij Fletiomare. Geen reguliere les van 1x per week 40 minuten en ook geen stoomcursus van drie of vier maanden, maar versneld 1 1/2 uur per week op zondagochtend. Hier moet je kind minimaal vijf jaar oud voor zijn en er is een wachtlijst voor. Dus de keus om op welke leeftijd het beste te starten hoefde ik niet meer te maken. Nu alleen nog voor die tijd mijn kind watervrij zien te maken. Althans dat heb ik me wijs laten maken door andere ouders, maar of dat nou echt moet betwijfel ik. Hiervoor moet je kind vanaf de kant het water in durven springen. Mijn zoon was door ons niet over te halen om in het water te springen of überhaupt met zijn hoofd onder water te gaan. Ik maakte me er druk om of hij de eerste zwemles wel ging doorstaan.

De eerste zwemles
De bewuste zondag was aangebroken: de eerste zwemles volgens de EasySwim methode. Hierbij zwemt je kind vanaf dag 1 meteen in dieper water met een soort zwemvest aan. Ouders moeten de eerste twee keer mee zwemmen bij deze zwemcursus. Ik dacht nog; dit wordt huilen. Tot mijn verbazing sprong mijnheer op commando van de zwemjuf meteen in het zwembad. Met hoofd onder water en al! En leuk dat hij het vond! En dat na al die moeite van ons om hem over te halen! Vreemde ogen dwingen blijkbaar toch. Uiteraard was ik hartstikke trots op hem en opgelucht dat het zo was gelopen. Vanaf het begin vroeg hij of hij niet vaker mocht en hij wilde wel langer dan 1 1/2 uur!
foto: V.Lindeman

Voordelen voor de ouders
Ideaal voor mama, die in de loop der jaren steeds minder sportief is geworden, dat ik ook de tijd heb om meteen baantjes te gaan zwemmen tijdens de zwemles van mijn zoon. Een mooie stok achter de deur. Elke week doe ik trouw 44 baantjes, drink een kopje thee en hup zwemles is alweer voorbij.
Ander bijkomend voordeel is dat de zwemles rust geeft aan onze weekenden. Vroeger zaten ze volgepropt met allerlei activiteiten en bezoekjes, maar nu geeft de zwemles ons een excuus om het wat relaxter aan te doen. Binnenkort gaat mijn zoon al voor zijn B-diploma. Dan is het wachten op mijn dochter.. over een half jaartje wordt ze pas vijf. En dan mogen we weer. Wie had dat gedacht, dat ik uitkijk naar zwemles?!
foto: V.Lindeman
Succes met het maken van jouw keuze voor zwemles!
Groetjes LangerakMam.

1 gedachte over “Blog: Zwemles perikelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.