Blog: Hoe doen die Denen dat?

De afgelopen meivakantie had ik Deense weken. En ik kan met recht zeggen dat het Danish Delight was. Hoewel ik nu wel koningsdag in de horrorlente met natte sneeuw in Nederland miste. En de naadloos daarop volgende oprechte rokjesdag een week later. Maar echt missen deed ik het niet. Ik was ondergedompeld in rust en natuur op het prachtige Deense eiland Rømø. En de week daarvoor op Oost Jutland. Waar het landschap lieflijk was en de kust bijzonder (bos, bezaaid met 1000 bosanemonen dat overloopt in de waddenzee), met levendige stadjes ( èn winkels vol met Deens Design).

Denemarken - Zee en kust

Denemarken stond al jaren op mijn wensenlijstje voor vakantie, niet in het minst omdat ik 2 jongens heb die van lego houden, en het me geweldig leek om hen een dagje Legoland te laten ervaren. En vikingdorpen! Maar wij zijn kampeerders en als de vakantie daar is dan valt toch vaak de keuze op hogere temperaturen, meer zonzekerheid enz. Nu blijkt Denemarken bezaaid te zijn met vakantiehuizen, en was dat dit keer voor de meivakantie ideaal.

Enkele dagen voordat het er op zit en we naar huis moeten, fantaseer ik over hier blijven. Niet alleen omdat thuis me weer drukte en werkstress wacht, maar vooral omdat ik het gewoon echt een fijn land vind. Waarom? Misschien de mensen, de ruimte, de weidsheid, het lieflijke van het landschap? Het zal geholpen hebben dat we herten in de tuin hadden en fazanten. Dat het machtig is om met de auto het breedste strand van West-Europa op te rijden. Maar vooral denk ik toch de schoonheid. De letterlijke en figuurlijke schoonheid. In Denemarken vind je nauwelijks afval op straat. Misschien een enkele verdwaalde peuk. Maar geen papier, blikjes, flessen, verpakkingen in de berm. Hoe doen ze dat? Ik heb geen Deense gemeentewagentjes zien vegen. Maar ook geen mensen troep op straat zien gooien? Op een terras vraag ik het aan een local. Die het niet met me eens is dat dit geen probleem lijkt in zijn land. Want hij ziet het verloederen. Vooral jongeren schijnen hun rotzooi uit auto’s te gooien. (De Deense jeugd van tegenwoordig…) Maar wat blijkt? De andere generaties ruimen het op. Deze middelbare meneer neemt tijdens fietstochten de rommel van anderen mee naar huis. En er worden geregeld weken ingesteld waarin schoolklassen uit het land de natuur in trekken om alles op te ruimen. Want zo leren ze dat de natuur van ons allemaal is, en niet van blikjes en flessen en ander afval.

Denemarken - haven, vakantie, boot

Ik vind het verstandige jongens en meisjes, die Denen. Als ik ooit ver moet vluchten uit de Vinex, dan sluit ik me graag bij ze aan. Al is het maar omdat ze kronen hebben. Ze zijn ook veel verder met groene energie dan menigeen. Volgens mij sporten ze ook meer dan gemiddeld en eten ze gezonder. En ze hebben het fijnste brood en de lekkerste chocola in de winkels liggen. Maar nee, ik kan hier niet blijven. Want de mensen zijn hier over het algemeen erg gelukkig. En ik begrijp wel waarom. Voor psychologen als ik is er vast minder werk dan thuis. En om het roer nou helemaal om te gooien, daar heb ik toch de moed ook in Denemarken weer niet voor gevonden deze vakantie.

Ingrid Koppelaar

5 gedachten over “Blog: Hoe doen die Denen dat?”

  1. Irene van Asselt-Brouns

    Heel herkenbaar! Wij genieten al jaren van Denemarken in de meivakantie… en verbazen ons elke keer weer over de strak gemaaide bermen. We vragen ons steeds weer af of ‘bermmaaier’ een officieel Deens beroep is 😀

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven