Het Glazen Circus komt!

Van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 11 september vinden er op en rond het Berlijnplein, hart van het Leidsche Rijn Centrum in opbouw, een reeks van bijzondere festiviteiten plaats. Drie organisaties zorgen onder de noemer Het Glazen Circus voor een nomadisch zomerprogramma voor jong en oud. Een Stadssafari, De Grote Trek van Leidsche Rijn en de Showman’s Fair veroveren het Berlijnplein.

In het afgelopen jaar werkten De Vrijstaat, de Sharing Arts Society en Mobile Arts samen aan een nieuw concept om speelruimte te maken voor kunst en cultuur in het tweede stadshart van Utrecht. Het Glazen Circus creëert de komende jaren een mobiele piste voor viering en vermaak.

 

De Vrijstaat op Safari
De Vrijstaat trapt af met een Stadssafari door de jungle van het Leidsche Rijn Centrum op vrijdag 19 augustus. Vanaf 17:00 uur kan het publiek onder begeleiding van jonge gidsen op expeditie door de wildernis rond het Berlijnplein. Maak kennis met de verrassende bewoners in de bouwput via theatrale ontmoetingen, pop-up performances en bijzondere soundscapes De safari wordt afgesloten met een grote maaltijd in het kampement op De Vrijstaat.
Deze Stadssafari wordt gemaakt door 45 kunstenaars in de dop (8-16 jaar) onder leiding van theatermakers Jeroen Kriek, Paul Feld en beeldend kunstenaar Elsbeth Pijnappels tijdens de zomercampus LIVE! op De Vrijstaat.Zomercampus LIVE

De Grote Trek van Leidsche Rijn
Op zondagmiddag 28 augustus 14:00 uur vertrekt een bonte stoet van het Berlijnplein voor De Grote Trek van Leidsche Rijn. Deze eerste feestelijke ‘grande parade’ van Leidsche Rijn trekt door Parkwijk en ‘t Zand en strijkt neer op het Leidsche Rijn Festival in het Amaliapark. Voor deze viering van het pioniersgevoel is HET PAARD als thema gekozen. In de optocht paraderen paarden van de bereden politie tot aan manegepaarden op fanfaremuziek tussen enorme paardensculpturen, als paard uitgedoste performers, dansers & kinderen met paardenmaskers en zelfgemaakte stokpaardjes.
Deze optocht wordt op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus voorbereid in en rond De Vrijstaat in workshops met wijkbewoners onder leiding van paradekunstenaars uit Colombia, Brazilië, Zuid-Afrika en Brussel.
Op vrijdagavond 26 augustus ontmoeten alle deelnemers elkaar in het Grote Trekkerskamp. Met een kampvuur, fakkels, pionierseten en optredens van deelnemende kunstenaars van De Grote Trek. Op deze feestavond wordt ook de eerste nationale ‘Kuilrede’ uitgesproken door een prominente Nederlander, als hedendaagse variant op de legendarische Bergrede.glazen paard

The Showman’s Fair
Onder het motto ‘Everybody is a Showman’ presenteert Mobile Arts van 2 tot en met 11 september de Showman’s Fair op het Berlijnplein. De internationale primeur van een nieuw avontuur van Terts Brinkhoff, oprichter van De Parade.
Op de Showman’s Fair komt alles te samen in een festival dat aanvoelt als een bruiloft. Er is een gezamenlijke ontvangst, we eten met zijn allen en we vieren aan het einde van de avond met zijn allen feest. Daar tussenin spelen alle artiesten hun voorstellingen voor jong en oud. Op het Berlijnplein worden tenten en attracties gebouwd met meer dan twaalf grote en kleine podia.
In nauwe samenwerking met De Vrijstaat en de Sharing Arts Society bouwt Mobile Arts aan een programma dat uitgaat van theater, dans en muziekgroepen uit Utrecht, aangevuld met artiesten uit het hele land.

straatmuzikanten
Het Glazen Circus maakt ruimte
Op zondag 4 september maakt Mobile Arts in het kader van het Uitfeest Utrecht vanuit Castellum Hoge Woerd een uitval langs het Berlijnplein naar het centrum van de stad op De Neude met een mobiel programma.
Op vrijdag 9 september zal er een grote presentatie plaatsvinden van de plannen voor de toekomst van Het Glazen Circus op en rond het Berlijnplein onder het motto: geef Het Glazen Circus de ruimte!

Voor uitgebreide informatie en/of deelname aan deze activiteiten verwijzen wij naar de websites van de drie organisaties www.devrijstaat.nl, www.sharingartssociety.com, www.mobilearts.nl
Wil je meedoen aan of meer informatie over De Grote Trek van Leidsche Rijn? Meld je dan bij Rob van Doggenaar: [email protected]
Wil je meedoen aan de zomercampus LIVE! van De Vrijstaat ? Mail naar [email protected]

1 gedachte over “Het Glazen Circus komt!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].