Kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie maken live graffiti kunst

De kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie sluiten het seizoen af met twee knallende presentaties. Zaterdag 25 juni tonen zij hun ‘street art skills’ tijdens Festival Bombarie in de Jaarbeurs. Een week later maken zij onder begeleiding van kunstenaar Philipp Jordan live een graffiti kunstwerk in een opgeknapte natuurspeeltuin in Driebergen. “Het zou mooi zijn als er een hele grote slang over de muur kronkelt die steeds terugkomt,” een idee van Fearghal (10 jaar) tijdens de gezamenlijke brainstorm.

Ter voorbereiding leert Philipp, bekend van zijn expositie 1000 Teddies op De Vrijstaat, de kinderen in wekelijkse lessen hoe zij professioneel street art maken. Philipp: “We experimenteren met licht en donker, door met wit op zwart te werken. Het tekenen van schaduwen oefenen we met behulp van pingpong ballen. Ook ontwerpen de kinderen een eigen piece met een outline en een fill in”. De kinderen oefenen hun spuittechniek en maken verschillende sjabloon ontwerpen. Philipp: “Voor de muur moeten we een totaal concept hebben, we werken met het thema natuur en kiezen kleuren die goed bij elkaar passen.” Tijdens de presentaties brengen de kinderen hun kennis en ervaring in de praktijk en maken live unieke kunstwerken.

Kinderen van De Vrijstaat KunstAcademie maken live graffiti kunst 1

Met het blok Kunst in de Openbare Ruimte sluiten de 24 deelnemers van De Vrijstaat KunstAcademie het seizoen af. Zij hebben intensief samenwerkt met 3 totaal verschillende kunstenaars en zich zo diverse technieken en materialen eigen gemaakt. “De kinderen leren foto’s maken van hun werk en leggen zo hun ontwikkeling vast in een eigen portfolio,” vertelt kunstdocent Myrthe Mandemakers. Madelief (14 jaar) en Julia (15 jaar) vloggen elke week over hun belevenissen op De Vrijstaat KunstAcademie. De vlogs zijn te volgen op het YouTube kanaal van De Vrijstaat.

Myrthe: “De opdracht voor de speeltuin in Driebergen kwam via de moeder van één van de deelnemers. Heel leuk om te merken hoe betrokken ouders zijn en dit soort kansen grijpen voor onze KunstAcademie. Met een vader zijn we inmiddels in gesprek voor een opdracht over duurzaamheid en design.” Komend seizoen gaan de kinderen tijdens het blok Beeldende Kunst werken met kunstenaar Rikkert Paauw. Hij maakt kunst van hergebruikte en natuurlijke materialen. Vaak is deze kunst functioneel. Zo maakte hij in 2012 op Camping De Vrijstaat samen met de kinderen meubels van restmaterialen die bij de bouwplaats rondom De Vrijstaat werden gevonden.

Is jouw kind ook een ‘kunstenaar in de dop’? In september start een nieuw seizoen van De Vrijstaat KunstAcademie. Meld je zoon/dochter aan via www.devrijstaat.nl. Ook geven we tijdens het Leidsche Rijn Festival (28 augustus) en het Uitfeest in Castellum Hoge Woerd (4 september) een voorproefje van het nieuwe seizoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.