Blog: Het wordt een heerlijke zomer!!!

Zon, zee, strand en heerlijk eten. Dat zijn voor veel mensen de ingrediënten voor de ideale zomervakantie. En terecht! Je hebt er een jaar lang hard voor gewerkt en nu is het moment aangebroken om lekker te gaan genieten. Toch is het belangrijk om enigszins voorzichtig te zijn met eten en drinken in het buitenland. Niets zo vervelend als voedselvergiftiging krijgen tijdens die welverdiende vakantie. Daarnaast vinden wij het altijd zo jammer dat na de vakantie die leuke broek niet meer helemaal lekker zit. In dit artikel geef ik je tips over waar je op moet letten als je uit eten gaat tijdens de vakantie èn over hoe vakantiekilo’s tot het verleden behoren.

Gezellige terrasjes, ijszaakjes, viskraampjes, in nagenoeg elk vakantieland kom je ze tegen. Dergelijke etablissementen kunnen helaas een bron van bacteriën zijn. Kijk voor je aanschuift eerst of er hygiënisch gewerkt wordt. Let er hierbij op dat voedingsmiddelen die koud horen te zijn goed gekoeld worden en dus ook echt koud zijn en wat warm hoort te zijn, moet door en door verwarmd zijn. Kijk of de kok er een beetje netjes uitziet en let ook op de drukte. Als het ergens druk is, is de kans klein dat etenswaren lang blijven liggen en zijn ze zeer waarschijnlijk verser. Wat ook een goede tip is: do what the locals do; eet waar de lokale bevolking eet. Als zij er eten zal het wel goed zijn! Wees in ieder geval voorzichtig met (rauw) vlees zoals tartaar, vis, schaal- en schelpdieren, maar ook met kiemgroenten en melkproducten. Etenswaren kopen in standjes langs de weg, raad ik af. De kans is vrij groot dat deze producten te lang in de zon hebben gelegen of niet op de juiste manier bewaard zijn, met alle gevolgen van dien………


Advertentie:

In de meeste Europese landen kan je het water uit de kraan prima drinken. Buiten Europa is dat vaak niet het geval. Vraag altijd ter plaatse na of het kraanwater drinkbaar is. Koop bij twijfel flessen water uit de supermarkt. Gebruik dit niet alleen om te drinken, maar ook bij het tandenpoetsen, wassen van groenten, etc. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt; zeker in warme landen is het belangrijk om de hele dag door voldoende water te drinken (zo’n 1,5 à 2 liter). Drink de hele dag door kleine beetjes en niet pas als je dorst krijgt. Dit voorkomt dat je uitdroogt of oververhit raakt.

Voor mensen met voedselallergieën kan eten in het buitenland een uitdaging met een hoog “living on the edge”-gehalte zijn. Hoe leg je aan die Griekse visverkoper uit de je allergisch bent voor schaal- en schelpdieren? Op de website van Stichting Voedselallergie vind je handige tips, ook voor op reis: www.voedselallergie.nl

En dan heb je zo gelet op de kwaliteit van de voedingsmiddelen en heb je voldoende water gedronken,  ben je alleen wel een paar kilootjes aangekomen. Hoe kan je dat nou voorkomen en toch een leuke vakantie hebben?

Eigenlijk geldt op vakantie hetzelfde als thuis, eet rustig en schep niet teveel op. Als je rustig eet, zal je zien dat je eerder het signaal krijgt vanuit je hersenen dat je genoeg hebt gegeten en eet je minder dan wanneer je heel snel eet. Beperk je ook zoveel mogelijk tot 3 maaltijden per dag en maximaal 3 tussendoortjes per dag. Ook al is de verleiding groot om de hele dag door van alles te “snaaien”: doe het niet! Sleep geen zakken chips en pakken koekjes de voortent in. Als je het in je tent hebt, ga je het eten ook. Dus, laat het lekker in de supermarkt liggen. Het helpt als je zorgt dat je al een croissantje op hebt als je boodschappen gaat doen. Als je trek hebt tijdens het boodschappen doen, is de kans namelijk groter dat je toch naar dat pak koekjes grijpt. Schrijf van tevoren op een briefje wat je echt nodig hebt uit de winkel. Ook dit voorkomt dat je allerlei zaken koopt die je eigenlijk helemaal niet wilde kopen.

Tijdens de vakantie is er genoeg gelegenheid om te bewegen: wandel, fiets, zwem, dans! Begin de dag bijvoorbeeld met een verkwikkende duik in het zwembad en eindig de dag dansend op het strand. Het is leuk, je krijgt er energie van en het helpt ook nog eens in de strijd tegen die nare vakantiekilo’s.

Maar het aller-, aller,- aller belangrijkste is: GENIET!! Je hebt het verdiend! Het wordt een heerlijke, mooie zomer!

Ga al met je vragen over gewichtsbeheersing, voeding en gezonde leefstijl naar: www.merlijnvoedingsadvies.nl en ontdek hoe ik jou stap voor stap kan helpen naar een gezonde leefstijl!

1 reactie op “Blog: Het wordt een heerlijke zomer!!!”

  1. Niks mis met de hele dag door eten, ligt er alleen aan wat je eet.

    En laat die eetmomenten voor wat ze zijn. Tijdens je vakantie hoef je je juist niet aan een planning te houden. Eet wanneer je (echt) honger hebt. Keer geen honger door bijv. de warmte? Prima toch. Dan is dat italiaanse ijsje ook weer gecompenseerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *