Blog: Langer prettig zelfstandig thuis wonen

Zoals velen inmiddels weten wil de overheid graag dat iedereen langer thuis blijft wonen, zowel ouderen als de mensen met een beperking. Daarnaast wordt er in de media veel aandacht besteed aan de flinke bezuinigingen in de zorg. Niet iedereen weet dat er nog wel degelijk subsidies en tegemoetkomingen beschikbaar zijn om langer thuis te kunnen wonen, als men de weg maar weet te vinden in het oerwoud van wetten en instanties.

Wie langer thuis wil blijven wonen en zelf de weg weet bij de instanties om deze voorzieningen aan te vragen kan op verschillende regelingen aanspraak maken. Als u zelf niet op de hoogte bent is het ook mogelijk daar professionele hulp bij in te schakelen.


Advertentie:

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De WMO valt onder de gemeente, binnen de WMO zijn er verschillende diensten aan te vragen. Denkt u hierbij aan vervoer, huishoudelijke hulp en begeleiding.

Heeft u geen zin in iedere week een andere huishoudelijke hulp? Dan is het mogelijk om een Persoons Gebonden Budget (PGB) aan te vragen, zodat u iedere week dezelfde vertrouwde hulp heeft.

Zorgverzekering wet (ZVW)
Heeft u hulp nodig bij wassen en aankleden of bij andere medische handelingen? Dan vergoedt in de meeste gevallen uw zorgverzekering deze kosten. Maakt u de keuze voor zorg in natura, dan kiest u een organisatie die aangesloten is bij de zorgverzekering of in dit geval voor een PGB, zodat u uw eigen hulpverlener kunt kiezen.

Wilt u altijd dezelfde verpleegkundige? Dan is het mogelijk om zelf iemand in te huren, want altijd hetzelfde gezicht is toch wel fijn.

Wet langdurige zorg (WLZ)
Heeft u bijvoorbeeld veel hulp nodig of wellicht 24 uurs hulp, omdat u bijvoorbeeld liever in uw eigen huis woont, dan in een verpleeghuis? Dan komt u terecht bij de WLZ. In deze wet kunt u ook weer zorg in natura krijgen of een PGB.

Wist u dat het tegenwoordig mogelijk was om een zorgaupair in huis te nemen? Deze zorg aupair is 24 uur per dag bij u in huis. Ook dit wordt in vele gevallen vergoed door uw PGB, maar kan natuurlijk ook altijd door uzelf ingehuurd worden.

Zoals u leest zijn er zeker nog mogelijkheden om langer prettig zelfstandig thuis te wonen, alleen is het belangrijk om de juiste weg te vinden. Mocht u hier nog vragen over hebben of zou u met een aanvraag begeleid willen worden? Dan kunt u contact opnemen met onze Zorgadviseur

Kijk op www.uwassistent.nl/liesbeth-pauw voor meer informatie. Uiteraard is telefonisch contact opnemen ook mogelijk: 06-29270038 of per mail via l.pauw@uwassistent.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.