Blog: Pas op in de zon!

Heerlijk. De vakantie staat voor de deur. Voor velen betekent dit genieten van de zon. De zon heeft vaak een positieve invloed op het humeur en draagt bij aan de vorming van vitamine D. En de huid? “Oh, die kan daar wel tegen!” Maar is dat echt zo?

De invloed van zon op de huid.
Ten onrechte wordt er vaak laconiek gedaan over de invloed die de zon op de huid heeft. Hoe vaker we op vakantie gaan, hoe meer we onze huid blootstellen aan de uv-straling die in zonlicht zit. Tegenwoordig gaan we niet alleen in de zomer naar het strand, maar ook in de winter naar de bergen. Zowel de weerkaatsing van het zonlicht op het zand als op de sneeuw, geeft een extra belasting voor de huid.

En al de zonuren en uv-stralen tellen op in de loop der jaren. De gevolgen merk je dan pas veel later.

Drie gevolgen van te veel zonlicht

1. Huidkanker
In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door te veel uv-straling. Als de huid te vaak en te lang aan uv-straling wordt blootgesteld, kunnen de huidcellen beschadigen. Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn. 

Naast de hoeveelheid uv-stralen, speelt het huidtype ook een rol. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon, hebben een groter risico op huidkanker dan donkere mensen met veel pigment in hun huid.
Het risico op huidkanker is tevens groter, bij een overmatige blootstelling aan uv-straling tijdens de kinderjaren tot ongeveer 15 jaar. De natuurlijke bescherming tegen uv-straling is bij de kinderhuid namelijk nog niet volledig ontwikkeld.

Ook het aantal keren dat je verbrandt speelt een rol. Naarmate iemand vaker verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe.

2. Rimpels
Veel bakken in de zon zorgt voor een tanige huid met weinig veerkracht. De beschadiging van collageen in de huid is enorm groot, waardoor er eerder rimpels ontstaan en de huid verslapt.

3. Pigmentvlekken
Onder invloed van uv-stralen wordt pigment in de huid aangemaakt, waardoor de huid bruin wordt. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt pigment (melanine) zich op en kunnen pigmentvlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen donkerder worden, maar soms ook lichter dan de eigen huidskleur. Hoewel onder andere aanleg en hormonale veranderingen hierbij een rol spelen, vormt de zon een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken.

Vijf tips om zelf te doen

Gelukkig kunnen we er zelf van alles aan doen om de schadelijke gevolgen van zonlicht te verminderen.

  1. mijd de zon in Europa tussen 12.00 en 15.00 uur
  2. draag lange mouwen en een pet
  3. let extra op als het waait want door de wind voel je je huid niet branden
  4. een natte huid is gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid
  5. smeer regelmatig een dikke laag van een zonnebrandproduct met minimaal beschermingsfactor 15, afhankelijk van uw huidtype. Het belang van insmeren is groot, ook tegen uitdrogen van de huid. En hoe hoger de beschermingsfactor, des te beter de bescherming. Wat niet wil zeggen dat u niet verbrandt!

Hypoallergene zonnebrandcrème
Heeft u een allergische reactie op zonnebrandcrème? In de crème worden filters gebruikt waardoor slechts een gedeelte van de uv-straling doordringt. Niet iedereen kan deze filters verdragen. Vaak gaat het dan om titanium dioxide of zinc oxide. Probeer ook de irriterende stoffen te vermijden zoals alcohol, parfum, mint- en citrusachtige stoffen, lavendel, oxybenzone en aceton. Gelukkig zijn er steeds meer hypoallergene en parfumvrije zonnebrandcrèmes te koop.

Ik wens u allemaal een heel fijne zomervakantie en geniet met beleid van de zon!

Bij Phoenix krijgt u het juiste advies op maat en gaat u voorbereid op vakantie! Interesse? Bel voor een gratis intakegesprek naar 030 677 5626 of kijk op www.centrumphoenix.nl.

Centrum Phoenix, al 15 jaar aan de Schoolstraat 22 te Vleuten.

Voor Schoonheidssalon Centrum Phoenix geschreven door Sacha Willems van Beter Geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.