Wetenschappelijk onderzoek bewoning romeinse wachttoren

Altijd al afgevraagd hoe raar die Romeinen nou écht waren? Met uw hulp kunt u acht Romeinse soldaten van Vereniging Pax Romana een week lang de Romeinse wachttoren bij Castellum Hoge Woerd (De Meern, Utrecht) laten bemannen!

Wat gaan we doen? Deze soldaten zullen 7 dagen lang, 24 uur per dag, een wachtdienst uit de 1e eeuw n. Chr. uitbeelden. Alles wordt zo precies mogelijk gereconstrueerd: van de wachtdiensten van 3 uur lang, tot het eten naar Romeins dieet en en zelfs het vrijetijdsvermaak van de soldaten buiten hun wachtdienst! Dit project zal van 13 augustus tot en met 20 augustus 2016 duren.

Foto: Sybilla
Foto: Sybilla

Rondom de toren

De wachters zullen bezoek krijgen van de lokale bevolking: twee keer in deze week
komt een barbier langs en eens per week proberen handelaars hun waar te slijten aan de soldaten.

Educatie en onderzoek

De authenticiteit van dit project is nauwlettend gecontroleerd door bij de opgraving van dergelijke wachttorens betrokken archeologen: denk hierbij aan de te gebruiken wapens, gereedschappen en voedselpatronen. De soldaten proberen met dit experiment wetenschappelijke vraagstukken te beantwoorden, maar ook de bewoners van De Meern meer te leren over de bevolking van 2000 jaar geleden in hun woonplaats. De basis- en middelbare scholen in de Meern worden ruim betrokken bij dit project.

Waar is het geld voor nodig?

Een Romeinse wachttoren inrichten en aankleden is een heel karwei. Authentieke bedden, kasten, bankjes, tafels, en dat is nog alleen maar het meubilair. Ook hebben we aardewerk nodig om ons eten en drinken in te bewaren. Er is zelfs een waterklok benodigd om te voorkomen dat soldaten te lang op wacht staan. Ook het dieet van een Romeinse soldaat is vrij uitgebreid: volgens archeologische vondsten bij de toren in De Meern, en bij vergelijkbare torens, leefde men van rundvlees, vis, brood en groente. Dit alles werd op smaak gebracht met kruiden en honing. Daarbij dronken soldaten vooral water, maar ook verdunde wijn en bier.

Draag bij aan iets unieks!

Een dergelijk project is nog nooit in deze hoedanigheid uitgevoerd. U kunt deel uitmaken van een baanbrekend archeologisch experiment.

Wij stellen uw bijdrage zeer op prijs: ú kunt geschiedenis schrijven!

Kijk op voorjebuurt voor meer informatie en hoe je je bijdrage kunt leveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].