Romeinse soldaten gaan week lang in de wachttoren wonen

Van 13 t/m 20 augustus voert de Romeinse re-enactmentvereniging Pax Romana een leefexperiment uit in de wachttoren bij Castellum Hoge Woerd om te ervaren hoe het was als Romeinse soldaat op wacht. Zaterdag 13 augustus om 12.00 uur start het experiment. Acht Romeinse soldaten zullen zeven dagen en nachten lang wachtdiensten draaien in en rond de wachttoren. Het wachtrooster zal zo authentiek mogelijk worden gereconstrueerd. De leden van Pax Romana hopen aan de hand van deze praktijkervaring een aantal onderzoeksvragen in het kader van experimentele archeologie te kunnen beantwoorden.

Foto: Aafke Holwerda
Foto: Aafke Holwerda

Rondleidingen & expeditie wachttoren
Publiek kan vanuit Castellum Hoge Woerd dagelijks deelnemen aan een rondleiding naar de wachttoren. Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de limes en het wachttorensysteem. Op woensdagmiddag 17 augustus is er een expeditie wachttoren voor de jeugd.
Op en rondom de toren zal genoeg te zien, ervaren en beleven zijn om een indruk te krijgen van wat de wachters zoal deden tijdens hun wacht. De wachttoren wordt ingericht op de wijze zoals dat destijds ook het geval moet zijn geweest. De soldaten zullen hun eigen eten bereiden en ook zullen zij tijdens de wacht de nodige activiteiten ondernemen om de lange wachttijden te doden.

Dit leefexperiment is een uniek project. Kom vooral kijken bij de wachttoren of reserveer een plekje op de rondleiding of expeditie wachttoren. Informatie over het programma is te verkrijgen bij de balie van Castellum Hoge Woerd of kijk op de website www.museumhogewoerd.nl en reserveren kan door te mailen naar museum@castellumhogewoerd.nl.

Praktische informatie
Rondleidingen wachttoren: zaterdag & zondag 14.00 en 15.30 uur, maandag t/m vrijdag 15.00 uur, kosten 3 euro per volwassene, 1,50 euro per kind
Expeditie wachttoren: woensdag 17 augustus 14.00 tot 15.30 uur, 2,00 euro per kind van 6 t/m 12 jaar
Museum Hoge Woerd te Castellum Hoge Woerd, Groenedijk 1 A in De Meern

1 gedachte over “Romeinse soldaten gaan week lang in de wachttoren wonen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.