Blog: Logistiek

4 augustus 2016 15:15  Redactie  Reageer

Het is allang geen geheim meer dat de bibliotheek, naast het uitlenen van duizenden boeken, ook een sociale factor herbergt. Het is een plaats die verbindt en verbroedert, het nodigt uit tot een gesprek of juist tot stilzwijgen. Je kan er ongestoord in de tijdschriften bladeren die thuis niet bij je op de mat zijn gevallen en de boeken die jij niet in de kast hebt staan mag je meenemen als je lid van de club bent. Wel wordt er van je verwacht dat je ze binnen een, door de brildragende bibliothecaresse gestelde termijn weer netjes bij haar terugbrengt, opdat andere lectuur- en literatuurminnenden ook de inhoud ervan tot zich kunnen nemen.

Natuurlijk wordt zij bijgestaan door allerhande technisch vernuft zodat er in een systeem titels van boeken aan jouw digitale identiteit worden gekoppeld. De uitleendatum wordt vastgelegd en om je eraan te herinneren dat de geleende titels op een zekere datum worden terug verwacht word je tijdig een bericht gestuurd via email of een Messenger bericht.

Niets wordt aan het toeval overgelaten om het boekenbestand op peil te houden. De boeken die uitgeleend worden kunnen zo rouleren en zelfs de vestigingen onderling hebben een logistiek systeem waarbij een constante stroom van aanvoer is gewaarborgd.

Iedere dinsdagmiddag trekt een karavaan van bibliotheekbevrachters erop uit om hun nobele klus te klaren. Immers, zonder hun inzet zouden we gauw zijn uitgekeken op wat de ‘bieb’ ons heeft te bieden. Vrachtwagenladingen worden bij de een gehaald en naar de ander gebracht. Het is een waar feest om de trein van rijdende containers gelost te zien worden bij de vestiging niet ver hiervandaan.

Het is geen toeval dat ik juist nu met Hummer me rond de bibliotheek ophoudt. Handenwringend kijk ik uit naar het moment dat de laadklep opengaat en de man in uniform, met het logo van de bibliotheek prominent op zijn borst, de containers in beweging zet. Het is een waar feest als de bebrilde bibliotheek-juf haar waar in ontvangst neemt en in haar zwierige handschrift een handtekening zet op de aflever bon. Haar klus gaat beginnen. Samen met een leger vrijwilligers zet ze met grote accuratesse de boeken per genre op alfabetische volgorde. Even wacht ze om te horen hoe de vrachtwagen zich in beweging zal zetten, op weg naar een plaats waar hem wederom lof ten deel zal vallen. Groot is haar verbazing als ze enkel wat gekuch uit de motor van de door haar zo graag geziene vrachtwagen hoort komen. Zou het terminaal zijn? De door haar ingeroepen hulpdienst neemt geen enkel risico en teder wordt het moegestreden vehicle op sleep genomen om elders de zo nodige verzorging te krijgen

Hans Peter

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website