Blog: Leuke apps (ios) voor kinderen deel 1

In mijn werk kom ik regelmatig leuke apps tegen. De ontwikkeling van nieuwe applicaties gaat hard, en ze zijn niet allemaal even goed. Vind ik tenminste. Ik vind een app goed als je er wat van kan leren en als je er iets meer mee kan dan alleen maar ‘een spelletje spelen’. Kan het niet helpen, zie nu eenmaal overal lesideëen. Ook vind ik het belangrijk als het (jonge) kinderen voor langere tijd kan boeien. Dat kan doordat er bijvoorbeeld verschillende levels in aangebracht zijn of omdat er een wedstrijdelement in zit, maar ook omdat het mooi vormgegeven is. Ook vind ik belangrijk dat een app kindvriendelijk is, niet bij elke fout een keiharde toeter of bel bijvoorbeeld. En tot slot…niet geheel onbelangrijk…het moet niet al te duur zijn. Gratis is altijd beter, maar voor echt goede apps vind ik het niet erg om wat (meer) te betalen. Hieronder zal ik een paar van mijn favorieten van dit moment voor (jonge) kinderen delen.

Klik op de afbeelding om door te gaan naar de internetpagina van de app.

my little suitcaseMy little suitcase (gratis)

Deze app is een soort memorie spel voor max 4 personen. Elke speler heeft zijn eigen ‘koffer’ met zes verschillende items. Die liggen ook allemaal ondersteboven op het speelveld. Om de beurt mogen de spelers een kaart omdraaien. Als ze het een item uit je eigen koffer is, mag je nog een keer. De eerste die zijn koffer vol heeft, is de winnaar. Buiten het wedstrijdelement dat hier overduidelijk aanwezig is, zit er ook een leerelement in. Alle woorden worden namelijk in het Engels uitgesproken als ze aangeklikt worden. Zo leert je kind gaandeweg ook een aantal Engelse woorden. Het is makkelijk en snel te spelen en was tijdens ons thema ‘vakantie’ een van de favoriete spelletjes van mijn kleuters. Ik vind het geschikt voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd.

busy shapesBusy Shapes (€ 2,99)

Als je je kind wil leren ‘swipen’ en tegelijk ook wat inzichtvaardigheden wil geven is deze app een hele goede. Mijn zoontje was met 2 jaar oud al helemaal geboeid door deze simpele app. In de app moeten kinderen eenvoudige vormen in de juiste gaten plaatsen. Klinkt simpel en dat is het ook. De app weet kinderen te boeien doordat de speelplaats elke keer weer aangevuld wordt met nieuwe objecten die het moeilijker maken. Zo blijven kinderen geïnteresseerd en gemotiveerd. Ouders/leerkrachten kunnen verschillende accounts aanmaken en daar kan je je kind volgen op welk level het zit. Leuk tot een jaar of 5, misschien 6.

didakto classicDidakto Classic (€ 1,99)

Deze app heeft nog het meeste weg van een soort mini-loco en is geschikt voor alle kinderen die naar de basisschool gaan. Als je de beschrijving leest online, staat daar vanaf groep 3, maar ik heb ook mijn kleuters hiermee laten werken. Het doel is om vragen van verschillende onderwerpen en niveaus te beantwoorden. Gewoon zonder tijdsdruk, in je eigen tempo. De kinderen slepen de vragen naar het juiste antwoord en als ze dit goed doen, wordt er aan het eind een foto op de juiste manier getoond. Voor iedere set vragen staat een nummer van 1 t/m 5 om het niveau aan te geven. Dat vind ik een van de goede dingen aan deze app; kinderen kunnen echt op hun eigen niveau werken. De vragen zijn onderverdeeld in de vier hoofdcategorieën: rekenen, taal, logica en aardrijkskunde. En elke hoofdcategorie bestaat weer uit een aantal onderdelen. Zo kan een kind zelf kiezen waar het mee wil oefenen. Een leuke extra: Ouders/leerkrachten kunnen ook hun eigen vragen en foto’s toevoegen en zo een spel maken dat echt op jouw kind en zijn behoeftes is afgestemd.

kleine bouwersKleine bouwers (2,99)

Deze app vind ik een van de mooiste vormgegeven op het moment. Het is een grote zoekplaat, waar je kind van alles kan doen dat ook op een echte bouwplaats gebeurd. Op een graafmachine rijden, cement mixen, een dak op een gebouw maken, een vrachtwagen uitladen, een huis schilderen… Mijn grote kleine man (3,5 jaar) is er niet van weg te slaan. “Nee mama, ik moet nog even het dak afmaken, als de dakpannen er op liggen, ga ik echt stoppen. Ok?”. Geen wedstrijd-element hier, maar wel mooi vormgegeven en het blijft boeien doordat er ook grapjes verstopt zitten in de app. Als je te diep graaft kan de waterleiding kapot gaan en wordt er een bouwvakker omver gespoten. Of de wind waait de bakstenen van je net gemetselde muur omdat je ‘vergeten’ bent het cement goed te mixen. Mijn zoontje vindt het juist een sport om dit soort grapjes te vinden en doet soms expres dingen ‘verkeerd’ omdat er dan iets grappigs gebeurd. Een leuke app vanaf 2 jaar tot een jaar of 5/6. Er is ook een boerderij-versie van (kleine boeren), maar die vind ik een stukje lastiger.

square 9Square 9 (3,99)

Eigenlijk vind ik het een dure app voor wat je krijgt. Ik schrok er een beetje van toen ik de prijs opzocht voor deze blog. Ik had er geen idee van omdat ik ooit eens een promocode voor deze app had gekregen. Toch wil ik het hier noemen omdat het eigenlijk een hele simpele app is, (die stiekem een beetje verslavend is ook) waarmee je ondertussen je rekenvaardigheden traint. Je speelt het in principe alleen. Er vallen steeds staven met een getal naar beneden die je zo snel mogelijk op de juiste plek tussen twee kruispunten moet plaatsen. Op elk kruispunt staat ook een getal, en het getal op de staaf moet de som zijn tussen die twee getallen op de kruispunten (snappen jullie het nog?). Door zo vierkanten en dubbele vierkanten te maken, verdien je extra punten en levens en werk je toe naar een highscore. Leuk voor kinderen uit de midden- en bovenbouw en eigenlijk ook wel voor volwassen. Had ik al gezegd dat het verslavend kan zijn 😉

En aangezien deze blog ‘deel 1’ heeft staan in de titel, volgt er natuurlijk ook nog een ‘deel 2’. Als jullie vragen hebben of zoeken naar bepaalde soort apps, of wellicht zoeken naar apps voor bepaalde leeftijden, dan hoor ik dat graag!

Vinexjuffie

2 gedachten over “Blog: Leuke apps (ios) voor kinderen deel 1”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.