Blog: Eerste stapjes in Steede Hoge Woerd

Even dachten we erbij te kunnen zijn, maar toch hield Afke nog even in. Haar kalf was er kennelijk nog niet klaar voor en wilde kennelijk een beter moment afwachten.
Weemoedig namen we afscheid van haar, onderwijl haar succes wensend, want ook een koe kan in barensnood verkeren.
Nauwelijks hadden we onze warme prak naar binnen en stond het servies weer schoon gewassen in de kast of met een enorme kreet verraste ik mijn Lief. Vol ongeloof bekeek ik het bericht van Steede Hoge Woerde opnieuw. Mijn hart ging tekeer als een op hol geslagen polshorloge toen ik het bericht herlas. Het was werkelijk waar! Koe Afke had kort na ons afscheid het leven geschonken aan het kalf dat we die middag al druk doende hadden gezien met in de juiste positie te manoeuvreren, om zo snel mogelijk het geboortekanaal te kunnen passeren.
Het was een bevalling uit het boekje en geschiedde onder toeziend oog van het publiek, dat was afgekomen op het “boe geroep” van Afke. Ze had hiermee echt geen protest laten horen tegen de komst van haar kind. Het zal een oer roep zijn geweest waarmee ze haar weeën kracht wilde bijzetten.
Getuige de foto’s had het kalf haar draai snel gevonden en kwam ter wereld in een poep en een zucht. Een langgerekt geloei kondigde aan dat haar eersteling ter wereld was. Ook Anne, zij werd reeds vorig jaar al moeder en deelt de box met Afke ter morele ondersteuning, liet zich niet onbetuigd. Gezusterlijk zetten ze een keel op die de boreling enigszins schrik heeft moeten aanjagen.
Een weg terug was er niet meer en zelfs de ‘levenslijn’ waarmee ze tot voor kort met haar moeder was verbonden, was verbroken. Van de weeromstuit klaagde ook de kleine een loei of twee mee, maar besloot toen dat het tijd was voor een eerste kijk de wereld in. Voor ze goed en wel haar dampige lijfje op de poten kreeg had ze een fles biest tussen de lippen en warempel het smaakte meer naar haar moeder dan ze had durven dromen! Gulzig klokte ze de fles leeg die haar voorgehouden was. Eigenlijk wilde ze wel meer, maar mama Afke had maar een beperkte hoeveelheid op voorraad voor de eerste lurk. Vanaf nu zou ze de voedzame melk bij haar moeder zelf moeten zoeken.
Het was krap een uur na haar ter wereld komen dat ik met haar kennis maakte. Van een afstand, dat wel. Voor de rust van moeder, kind en peettante was de kraamkamer afgeschermd, maar met een klein acrobatische toertje kon ik toch getuige zijn van de nog wat onvaste stapjes die het kalf deed. Haar eerste stapjes misschien! En ik was er getuige van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven