Stel jezelf voor! Interview met Joukje Brouwer van project BuurtRijk

2 september 2016 15:44  Redactie  Reageer

Hi, wie ben jij?
Ik ben Joukje Brouwer, 25 jaar oud (mag je best weten hoor!) en sinds juli als trainee Sociaal Makelaar werkzaam bij Welzaam Vleuten-De Meern. Ik ben betrokken bij het project BuurtRijk dat net gelanceerd is. Het komend halfjaar zal ik me inzetten voor dit project, samen met Sociaal Makelaar Nadoua Dahmane. De komende weken ben ik onder andere veel op straat, op terrasjes en in buurtcentra te vinden met mijn vragenlijstje.

Kun je wat meer inhoudelijk vertellen over dit project?

Jazeker, met dit project willen wij de kracht van diversiteit en eigenheid in Vleuten-De Meern onder de aandacht brengen. Iedereen moet kunnen zijn wie hij/zij wil zijn. Met project BuurtRijk willen we meer begrip voor wijkbewoners onder elkaar creëren. We willen dat iedereen zich thuis voelt in zijn/haar eigen buurt.

Wie wil je dan met name met dit project bereiken?
Voornamelijk mensen die zich vanwege hun leeftijd, geaardheid, beperking en/of culturele -of geloofsovertuiging niet volledig thuis voelen in de wijk. Maar het gaat natuurlijk ook om mensen die zich juist wel veilig en thuis voelen en zich willen inzetten voor onderlinge ontmoeting en zich aangesproken voelen tot het thema.

Joukje Brouwer van project BuurtRijk (Welzaam)
Joukje Brouwer

Om welke redenen zouden mensen zich getriggerd kunnen voelen om hieraan mee te doen?
Mensen die zich niet thuis voelen in de wijk, maar dat wel graag willen, voelen zich niet prettig. Mensen leven soms langs elkaar heen. Het is best moeilijk om de stap te zetten naar elkaar toe, maar het is denk ik wel nodig. Een veilig gevoel thuis en in de wijk creëer je immers samen en gaat verder dan alleen je eigen huis.

Is dit project leeftijdgebonden?

Nee, het is voor iedereen uit de buurt die zich geroepen voelt een bijdrage te leveren aan het bouwen van een buurt waarin iedereen zich thuis voelt.

Hoe willen jullie iedereen in Vleuten-De Meern bereiken?
We hebben een vragenlijst ontworpen en alle wijkbewoners worden uitgenodigd om die in te vullen, zodat wij weten wat er leeft onder de mensen. Wij gaan fysiek de wijk in op verschillende locaties, maar ze kunnen de vragenlijst ook online terugvinden en invullen. De link van de vragenlijst is ook te vinden via onze facebookpagina: www.facebook.com/projectbuurtrijk.

Is dit dan alleen voor buurtbewoners of kunnen ook organisaties meedoen c.q. hieraan bijdragen?
Wij willen juist veel organisaties in en om Vleuten-De Meern bij dit project betrekken door middel van netwerkbijeenkomsten, zodat er een gezamenlijk doel kan ontstaan waarbij iedere organisatie zich betrokken voelt. Vanuit dit netwerk kan dan gehandeld worden, waardoor er ook meer draagvlak komt voor wijkbewoners.

Zijn er nog meer plannen?
Jazeker, wij staan niet stil! We willen ook de dialoog op gang brengen in de wijk door dialoogtafels te organiseren.

Wat is de bedoeling van zo’n dialoogtafel?
Dat buurtbewoners de kans krijgen om met elkaar in gesprek te gaan op een openhartige manier, zodat er meer begrip voor elkaar kan ontstaan. Dit doen we aan de hand van het thema “Verbinden met respect”. De tafels zullen begeleid worden door een dialoogbegeleider.
Wij zijn nog op zoek naar enthousiaste mensen die zo’n dialoogtafel willen begeleiden. Je krijgt dan een training tot dialoogbegeleider. Hiervoor kun je je opgeven bij Sociaal Makelaar Nadoua Dahmane via nadouadahmane@welzaamutrecht.nl of via tel. nr. 06-26042429.

Hartelijk dank voor dit openhartig interview.
Graag gedaan hoor, dan ga ik nu mijn perenijsje opeten. Daar ben ik namelijk gek op!

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website