Blog: Problemen met je buren?

Toen mijn man en ik vorig jaar in Leidsche Rijn kwamen wonen, hebben we meteen een housewarming georganiseerd. Met een flyertje in de hand – zo doen communicatiemensen dat – gingen we langs de deuren en een paar weken later hadden we een hele rij buren over de vloer. Gezellig én nuttig. Want als je elkaar op een positieve manier ontmoet, heb je meteen een basis voor goed contact als je ooit lastigere onderwerpen wilt bespreken.
Goed gedaan, zei mijn collega José van den Berg. “Als je elkaar kent, dan ben je veel toleranter in het ontvangen van welke overlast dan ook. Anonimiteit werkt altijd slecht.” Als coördinator bij Buurtbemiddeling Utrecht krijgt José aanmeldingen van burenconflicten, ook uit Leidsche Rijn. Ze begeleidt en traint vrijwillige bemiddelaars die buren helpen het conflict op te lossen.
Geluidsoverlast, parkeren, buren die elkaar pesten; dat zijn de kwesties die in Leidsche Rijn spelen. Met name in de zomer. We zetten met z’n allen de muziek aan en de deur open, gaan barbecueën en de kinderen spelen nog tot laat op straat. Storm niet in je boosheid meteen naar de buren, maar wacht tot je weer rustig bent en je je klacht rustig en zakelijk kunt verwoorden, adviseert José. Sta open voor het standpunt van de ander. Want die buren zijn zich vaak helemaal niet bewust dat ze lawaai maken.

Blog U Centraal - Problemen met je buren

Bovendien, wat is nou eigenlijk normaal? Na 22.00 rust in de tent, dat lijkt een goede norm. Maar een kind dat om 20.00 uur naar bed gaat, ligt dan al twee uur wakker. En een puber met een feestje blijft mokken tot na middernacht dat de muziek al zo kapot vroeg uit moest.
De les van José: verplaats je in de situatie van de ander en kijk of je afspraken kunt maken waar je je allebei in kunt vinden. Dat klinkt eigenlijk heel logisch. Ik ga maar eens buurten bij de buren. Even luisteren hoe hard onze muziek eigenlijk staat.
Problemen met je buren? Buurtbemiddeling Utrecht, 030 236 17 28, www.buurtbemiddelingutrecht.nl.

1 gedachte over “Blog: Problemen met je buren?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven