Blog: We zijn weer begonnen!

Het nieuwe schooljaar is dit jaar niet begonnen op 22 augustus. Bij mij (en ik denk ook bij veel andere leerkrachten) begon die al veeeeeel eerder…

De laatste week vóór de zomervakantie

In de laatste week voor de zomervakantie ben ik niet alleen bezig met het afronden van het oude schooljaar, maar ook al met dingen die te maken hebben met het nieuwe schooljaar: overleg met je duo over volgend jaar (in mijn geval een nieuwe collega, dus was wel belangrijk dat op tijd te doen), groepshandelingsplannen schrijven voor kinderen die van groep 1 naar groep 2 gaan, groepshandelingsplannen voor kinderen die van groep 2 naar groep 3 gaan, individuele handelingsplannen voor kinderen die een jaar extra kleuteren, overdracht van de kinderen die nu in groep 2 zitten naar de leerkrachten naar groep 3. Als leerkracht heb je naast ‘lesgevende taken’ (lesgeven, nakijken, voorbereiden, etc) ook ‘niet-lesgevende taken’. Voor mij is dat voornamelijk ICT. Voorbereiding voor de vakantie levert de minste problemen op na de vakantie wat ICT betreft. Dus zorgen dat de administratie het nieuwe schooljaar alvast klaarzet (veel software synchroniseert namelijk met de leerlingadministratie, scheelt een hoop invoerwerk).  Ik beheer ook het leerlingvolgsysteem van de kleuters. Voor de vakantie verzamelde ik alvast gegevens van de leerlingen die naar groep 3 zouden gaan, zodat die verwijderd konden worden. En er moest een touchscreen verhuisd worden naar een ander lokaal. Dus mannetje ingepland die dat soort klussen voor ons oppakt.

Tijdens de zomervakantie…

Ja, leerkrachten gaan ook op vakantie (je werkend leven lang veroordeeld tot het hoogseizoen, maar dat is een ander verhaal) en tijdens die vakantie staat mijn ‘juffenhoofd’ zoals ik dat wel eens noem niet stil. Kan me nog een vakantie in Frankrijk en Italië herinneren dat de klassenknuffel Ko meeging in de rugzak. Heb manlief wel eens naar het midden van een rivier gedirigeerd om Ko op een steen te zetten zodat ik een foto kon maken. Na de vakantie zouden we dan mooi kunnen doen alsof Ko ècht op vakantie was. Dit was overigens allemaal in het pre-kids tijdperk. Get the picture? 😉Ko op vakantie

En ook thuis kan ik het niet laten. Ik verkoop en koop veel via marktplaats en speciale groepen op facebook. Privé, maar dus ook voor mijn werk. Oude kiesbordkaartjes (niet meer nodig want die is bij de kleuters digitaal), vouwbladenstandaards (liggen nu in een ladenkast). Het leverde in ieder geval genoeg op om een Bee-Bot aan te schaffen. Geweldig ding waarmee veel mogelijkheden zijn om kleuters niet alleen kennis te laten maken met programmeren, maar tegelijkertijd ook te laten spelen met letters en cijfers of bijvoorbeeld met de woorden van het thema. Sale is ook altijd tijdens de zomervakantie. ìk hou mijn ogen open. Action, Kruidvat, Wibra, Ikea, zelfs de Gamma…een walhalla voor leerkrachten, zeker tijdens de Sale. Heb ooit eens een rode parasol gevonden in de sale van de Gamma die dienst deed als paddestoel in de huishoek. Een oude elektrische typemachine vond ik op een rommelmarkt, doet nog prima dienst in de schrijfhoek. Kinderen happy, ik ook happy!

onderwijs 2

De laatste week van de zomervakantie

Maandag, dinsdag en vrijdag ben ik standaard op school te vinden (kids naar de opvang, dus dan heb ik de handen vrij). Ben een halve dag bezig met het inrichten van het lokaal. Een halve dag bezig met het uitpakken van dozen (bestellingen voor het nieuwe schooljaar worden altijd voor de zomervakantie geleverd) en opruimen. Een halve dag bezig met het digitaal bijpraten van mijn nieuwe duo. Alle klassen hebben een digitaal schoolbord (de kleuters hebben zelfs touchscreens), veel methodes maken gebruik van software voor op het digibord, absenties, leerlingvolgsysteem, leerlingadministratie, oudergesprekken, toetsen, communicatie met ouders…er gaat veel digitaal bij ons. Maar je hebt ook nog een lijstje met praktische zaken zoals pc’s aansluiten, naamkaartjes maken, luizenzakken klaar hangen, touwtjes ophangen voor werkjes, lesrooster maken, thema’s inplannen, schoonmaken (want wat wordt de boel stoffig in de vakantie), iets op het raam tekenen in het thema van je klas (dit jaar opgelost door raamstickers te gebruiken), klassenmap op orde maken. Ik kom in ieder geval altijd tijd te kort op die dagen. Gelukkig vinden dreumes en peuter het absoluut geen probleem om bij mama op school te spelen, dus vaak ga ik woensdagochtend ook nog even naar mijn werk. Vrijdag dit jaar geen tijd gehad voor de ‘eigen’ klas. De halve dag bestond uit scholing in verband met de aanschaf van een nieuwe methode. De andere helft was een teamvergadering. Dus zondagochtend nog ff op en neer geweest voor de laatste kleine details en mijn klas was er klaar voor!

Begin van het nieuwe schooljaar

Kinderen en ouders kunnen niet wachten totdat de school weer open is. Terug naar het ‘normale’ ritme. De leerlingen van groep 2 komen trots de klas binnen omdat zij nu de ‘groten’ zijn. Twee nieuwe leerlingen in groep 1 hebben nog een beetje moeite met afscheid nemen, maar doen 5 minuten later mee alsof ze nooit anders hebben gedaan. Een leerling komt niet opdagen (die bleek toch niet van school te wisselen, waren ouders ff vergeten door te geven….). En er komen drie leerlingen uit mijn klas te laat (“het was zo druk, ik moest wel drie rondjes rijden voor een parkeerplaats!” “Ja sorry, hij was niet vooruit te branden!” “mijn excuus, we stonden nog in de vakantiemodus”). Maar de rest van de dag verloopt zonder noemenswaardige problemen. Heerlijk, rustig begin van het nieuwe schooljaar!

big-thema-1103_8

Vinexjuffie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven