Computerlessen voor beginners en gevorderden in De Pijler

De “Computerlessen voor beginners” gaan 27 september van start in buurtcentrum De Pijler, vertelt Hans van Ditmarsch (68), maar mensen kunnen zich nog altijd aanmelden. Ieder jaar rond september / oktober gaat hij weer van start tot ongeveer eind juni. Het gaat om blokken van 8 lessen van elk 2 uur lang. Er kunnen 5 deelnemers per les mee doen. Op de dinsdag voor beginners en op de vrijdag voor gevorderden. Bij genoeg aanmeldingen zal er meteen gestart worden. Het begint om 09:30-11:30 uur, met om half 11 een korte pauze aan de gezellige bar in de knusse huiskamer van het buurtcentrum.

Voor mensen die slecht ter been zijn of met een rolstoel komen is er een lift aanwezig, want de lessen worden op de eerste verdieping gehouden (Bovenpolder 80 in De Meern). Daar staan 6 betrekkelijk nieuwe computers, gesponsord door de Rabobank, in een goed verlichte kamer voor u klaar. Alhoewel er geen leeftijd is verbonden aan het meedoen met deze cursus, zijn het over het algemeen toch meer thuisblijvers en gepensioneerden (zowel mannen als vrouwen) van 50-90 jaar die zich opgeven. Een enkele is door het UWV gestuurd i.v.m. bijscholing. De kosten voor deze lessen bedragen 16 euro in totaal, welke tijdens de eerste les contant betaald dienen te worden. U-pashouders krijgen korting en betalen 14 euro.

computerlessen in de pijler

In 2004 ging Hans met ontslag na een lange loopbaan in de grafische industrie bij diverse kranten en bladen. Hij zag in de plaatselijke krant een artikel staan over de opening van buurtcentrum De Pijler. Contactpersoon was meneer Valkenstein, die vanuit zijn eigen woning een groepje vrijwilligers oprichtte waar ook Hans deel van uitmaakte. Samen veel overlegd en uiteindelijk kwam daar een cursusboekje uit voort met lesstof voor een computercursus. Samen met Joke van het Schip gingen de computerlessen in februari 2005 in De Pijler van start, onder begeleiding van Sociaal Makelaar Annemieke Reijn van Welzaam (toen nog Stichting de Haar). Zowel Joke (gezondheidsredenen) als Annemieke (met pensioen) zijn inmiddels gestopt, maar Hans gaat vrolijk verder.

De materie die in de beginnerscursus gehanteerd wordt heeft te maken met: het bedienen van een computer, het besturingssysteem (XP/Vista/Windows 7 en 8) begrijpen, wat kun je allemaal met het toetsenbord, de ins en outs van tekstverwerkingsprogramma MS Word (nieuwste versie), emailen via diverse programma’s (bijlagen toevoegen, downloaden en terugvinden op je pc), internetgebruik (surfen, zoeken via google), goed kijken en lezen wat je computer zegt, welke virusscanners te gebruiken en hoe, enzovoorts. Geen enkele vraag is te kinderachtig of overbodig.

Vaak komt het voor dat mensen die de beginnerscursus hebben doorlopen, nog meer willen leren. Voor hun bestaat de “Computercursus voor gevorderden”. Gedurende deze cursus kunt u zelf met vragen aan komen zetten en waar u die niet heeft, beschikt Hans over de nodige kennis van zaken om uit te kunnen putten en aan u over te dragen, wat hij ook met alle plezier doet.

Tegen het einde van een blok lessen bekijkt Hans de inschrijflijst en zodra hij daar zo’n 4 à 5 personen op heeft staan, gaat er weer een nieuwe groep van start. In principe heeft hij daar de dinsdag- en vrijdagochtenden voor vrijgemaakt. Wie dus interesse heeft in “Computerlessen voor beginners” of “Computerlessen voor gevorderden” kan zich meteen al aanmelden via telefoonnummer 030-6620650, aan de vernieuwde informatiebalie van de CultuurCampus te Vleuterweide of via emailadres [email protected] t.a.v. Bauke Spijkerman, ook bereikbaar via tel. nr. 06-81318426

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven