Glazen Circus maakt glansrijk debuut op Berlijnplein

Duizenden bezoekers maakten kennis met deze mobiele piste waarmee ruimte voor kunst en cultuur wordt gecreëerd in het geografische hart van Utrecht en beoogde tweede stadshart in Leidsche Rijn. Kinderkunstlocatie de Vrijstaat gevestigd in Leidsche Rijn, de Sharing Arts Society met haar internationale- en stedelijke netwerk en de Showman’s Fair van Mobile Arts. Dit alles werd geheel gevormd met bijdragen van tal van Utrechtse artiesten.

Utrecht heeft er een gloednieuwe theater- en kunstvoorziening bij. Onder de overkoepelende naam het Glazen Circus is er op en rond het Berlijnplein een zomermaand lang volop geëxperimenteerd met mobiele evenementen voor alle leeftijden en alle culturen. Georganiseerd werd: de Zomercampus, de Stadssafari, de internationale Summerschool, het Grote Trekkerskamp, de Grote Trek van Leidsche Rijn, de opening van de Showman’s Fair, de uitval van de Showman’s Fair vanuit Castellum Hoge Woerd naar het Uitfeest op de Neude, een afterparty op het dak van het Cinemec en tien dagen lang de Showman’s Fair.


Advertentie:

Er is daarbij samengewerkt met tal van omringende, culturele en overkoepelende organisaties uit Leidsche Rijn en met theater-, kunst- en muziekmakers uit Utrecht binnenstad, heel Nederland en buitenland. Gezamenlijk zijn nieuwe wegen verkend en is de basis gelegd voor een nieuwe manier van samenwerken en beleving, met als standplaats het Berlijnplein. Uniek in Nederland en vanuit de denkrichting dat cultuur een samenspel tussen bewoners en kunstenaars dient te zijn. De fijnproevers en nieuwsgierige Utrechters waren als een van de eerste 3.000 bezoekers aanwezig, het grote publiek is met optochten bereikt en ruim 300 deelnemende makers, artiesten, muzikanten en performers waren bij het programma betrokken.

Foto Heleen Rol
Foto: Heleen Rol

De mogelijkheden voor de zo zwaar gewenste stadsvernieuwing die Leidsche Rijn wil uitstralen liggen open, met nog een schat aan ideeën die de initiatiefnemers de afgelopen twee jaar in opdracht van de Gemeente hebben ontwikkeld. Dit alles op weg naar een permanente nomadische voorziening.

Het Glazen Circus heeft nu een meerjarig commitment nodig van de gemeente Utrecht om het programma de komende jaren op het Berlijnplein verder vorm te geven en daarmee een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de nieuwe voorziening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.