Blog: Janneke van der Meulen: Iedereen heeft ooit zorg nodig

Iedereen komt ooit op het moment dat je denkt; dit kan ik niet alleen, wie kan mij helpen, even meedenken of luisteren. Hoe kom je op iets wat zo belangrijk is voor jou dan in contact met de juiste mensen? Die moet je maar net kennen, durf dan ook nog maar net eens de juiste vraag op het juiste moment te stellen.
Iedereen heeft ooit zorg nodig. In die zorg kan je steeds minder beroep doen op professionals die echt tijd voor je maken. Die aandacht zul je steeds meer uit je eigen netwerk moeten halen. Maar hoe doe je dat? En waar stopt het vragen van zorg aan je partner, je buurman, je kinderen?

Wanneer trek je aan de bel dat het niet meer gaat?
Dit soort vraagstukken kom ik tegen als sociaal makelaar. Mijn visie is dat ik in mijn eentje niet voor mijn familie kan zorgen. Mijn familie woont op 2 uur reistijd bij mij vandaan. Wil ik goed voor hen zorgen dan heb ik om hen heen een netwerk nodig waar ik een beroep op kan doen. Als ik door de ziekte van mijn vader één ding geleerd heb is dat als we nu met zijn allen een beetje voor elkaar zorgen er veel mogelijk is en mijn moeder absoluut niet alleen staat voor de mantelzorg.

In mijn werk kom ik prachtige voorbeelden tegen waarbij een uitdaging om iets te willen leren tot mooie initiatieven leidt. Pon emigreerde voor de liefde van Thailand naar Veldhuizen. Ze wilde heel graag integreren, Nederlands leren en iets bijverdienen. Maar zo gemakkelijk was dat nog niet om bij een leuke activiteit aan te sluiten als je de taal niet spreekt. Ze begon met koken in haar schuurtje voor buren. Dat afhaal eten viel zo in de smaak dat ze veel contact kreeg met buren. Er werden zoveel maaltijden besteld dat ze niet meer vanuit huis kon koken. Haar man Jan-Willem zei uiteindelijk zijn baan op en nu runnen ze samen een catering bedrijf en bezorgen ze dagelijks in omgeving Vleuten en de Meern.
janneke-van-der-meulen-van-welzaam-utrecht
Sarah is een jonge moeder. Ze wil graag meer zijn dan een jonge moeder. Ze heeft talent voor coachen, een antiheld als vader en is vast besloten een aantal jonge vrouwen te coachen om boven zichzelf uit te stijgen.
Op 30 oktober kun je in de Schakel meegenieten van een lezing hoe je jouw leven om gooit in zeven stappen door Abdelkader Chrifi.

Carolien kon vanwege haar gezondheid niet veel sportieve dingen doen en begon met het maken van droomdekens voor kinderen in nood. Vanaf oktober is zij op woensdag actief in de Schalm om met andere buurtbewoners droomdekens te maken voor die kinderen.

Ik heb zoveel respect voor hoe deze mensen van iets, waarin zij zich een beetje eenzaam voelden, weten te combineren met iets wat ze graag willen en daar zo’n sterke activiteit van weten te maken. Dat raakt me.

Als coördinator van Samen in de Meern wil ik graag samen met jou het netwerk rondom 67+ers versterken. Dit kan door in oktober te helpen met het bezorgen van boekjes bij jou in de buurt. Dit klinkt eenvoudig. Maar door de boekjes persoonlijk langs te brengen is er al een ontmoeting geweest. Dan is het volgende keer makkelijker een praatje maken. Of door in november te helpen met het afleggen van huisbezoeken. Je maakt dan als vrijwilliger een gezellig praatje over wat er allemaal te doen is in de buurt en of de oudere al eens nagedacht heeft als hij geen beroep kan doen op directe buren of familie: wie bel je dan? Dat betekent vooral investeren in heel veel leuke dingen doen met leuke mensen van verschillende leeftijden zodat je een vitaal netwerk om je heen hebt waarin je voor elkaar zorgt. Dat is wat ik iedereen van harte gun. Doe je mee? Laat het mij dan weten via [email protected] of per post naar postbus 151, 3450 AD Vleuten. Meer informatie via 030-6773131 of www.welzaamutrecht.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].