Blog: Hoe combineer je werk en mantelzorg?

In Leidsche Rijn, waar veel werkende ouders wonen, is efficiency het toverwoord. De vrachtwagentjes van Albert Heijn brengen de zware boodschappen en een hulp stofzuigt en dweilt, zodat er nog quality time overblijft voor leuke dingen met het gezin. Een geoliede machine die behoorlijk kan vastlopen als er iemand ziek wordt of zelfs langere tijd extra zorg nodig heeft. Hoe combineer je een druk leven met de zorg voor een zieke opa en oma, een vriend of een kind met een beperking? Dat is geen sinecure. Heel belangrijk: praat erover en zoek samen naar oplossingen. Want vaak kan er meer dan je denkt.

Castellum Hoge Woerd, foto Flickr
Castellum de Hoge Woerd, foto Flickr

Uit onderzoek van Werk & Mantelzorg blijkt dat slechts 55 procent van de werknemers op het werk praat over hun taken als mantelzorger. Een grote groep deelt dat dus niet op de werkvloer. Collega’s staan meestal niet te juichen als je alweer een middag afwezig bent vanwege een ziekenhuisbezoekje.  Een goede leidinggevende kan dan veel verschil maken door mantelzorg bespreekbaar te maken in  het team. “Mantelzorgers vinden het heel moeilijk om hun grenzen te bewaken. Toch is het belangrijk om te beseffen: ik ben alleen maar aan het zorgen, zorgen, zorgen,” zegt mijn collega, mantelzorgconsulent en werkende mantelzorger Habiba Chrifi altijd.  “Het is niet egoïstisch om ook aan jezelf te denken. Want wie zorgt er voor je zieke naaste als jij bent ingestort?”

Verlofregelingen
Gelukkig zijn er ook regelingen die je een handje helpen om de balans te vinden. Wist je dat er calamiteitenverlof en zorgverlof bestaat? Vastgelegd in de wet, en ook in cao’s. Op basis van de Wet Flexibel Werken kun je bovendien toestemming vragen om minder te werken of meer thuis te werken. Leidsche Rijn kent veel ZZP’ers. Helaas, voor ondernemers is er nog geen zorgverlof, maar er wordt wel in de politiek over gesproken.

Dag van de Mantelzorg
Wil je even lekker stoom afblazen als mantelzorger, of ervaringen delen met anderen? Meld je dan aan voor de Dag van de Mantelzorg, die dit jaar op 10 november plaatsvindt in Castellum Hoge Woerd! Een donderdagmiddag met ontspannende workshops, fijne ontmoetingen en een high tea. Toegang is gratis, maar je moet wel mantelzorger zijn, in de gemeente Utrecht wonen en  je aanmelden via www.u-centraal.nl/dvdm16 .

Wie weet tot ziens op de Dag van de Mantelzorg!
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.