Blog: LangerakMam wacht…. kan dat nou niet anders?

Wachten duurt lang
Je zou zeggen dat je er aan gewend raakt dat je voor veel zaken in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern moet wachten. Nou, ik ben er in die ruim 8 jaar dat ik hier woon nog steeds niet aan gewend. Zeker met betrekking tot kindgerelateerde zaken kun je lang wachten. Hierbij denk ik aan inschrijf-/wachtlijsten voor basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en bso’s. Ook voor zwemles, sportclubjes en dansscholen is het heel normaal. Hoe kan het aanbod in de wijk zo achterlopen bij de vraag? En valt er iets aan te doen? Of moeten we er toch maar aan wennen?

Basisscholen
De gemeente Utrecht stuurde toen ons kind nog geen 1 jaar oud was al een brief om bij 2 jaar te gaan kijken naar een basisschool. Wat veel ouders vervolgens doen is hun kind direct inschrijven en dat vaak op meerdere scholen. Het gevolg is dat je overal enorme wachtlijsten krijgt, waarvan dus een gedeelte onnodig is volgens mij. Vervolgens zit je ook nog lang in onzekerheid als ouder, omdat de school ook pas op het laatste moment inzichtelijk heeft hoe het er voor staat.

Middelbare scholen
Gezien de hoeveelheid basisscholen en de omvang van die scholen, vraag ik mij ook weleens af of er voldoende ruimte is op de 3 middelbare scholen die onze wijk nu rijk is. Nu al zie je hordes kinderen op de fiets naar Maarssen of met OV naar Utrecht gaan. Ik hoop toch over een aantal jaar dat mijn kinderen ook in onze eigen wijk terecht kunnen op een middelbare school. Het toeval wil dat ik deze week in het nieuws las dat er over 4 a 5 jaar een nieuwe middelbare school zal komen voor 1000 leerlingen in het Leidsche Rijn Centrum. Ik hoop dat het genoeg is…

Sporten en zwemles
Het is heel normaal om een half jaar tot een jaar te moeten wachten voor je kind kan deelnemen aan een sportclub of zwemles in de wijk. In de zwembaden wordt productie gedraaid. Als je de afzwemdagen meemaakt kijk je je ogen uit hoeveel kinderen per keer afzwemmen. En ook wijken veel kinderen al uit naar zwembaden in Utrecht of Harmelen.
Naast de zwemles willen veel kinderen zich vaak aansluiten bij een sportclub. Mijn kinderen hebben er lang over gedaan om iets te vinden wat ze leuk vinden om te doen. Dan is het vervolgens dus op de wachtlijst staan en maar zien wanneer je kind mee mag doen. En dan hopen dat ze het tegen die tijd nog leuk vinden, want soms zit je er meteen voor een jaar aan vast.

De oplossing?
Ik wil niet zeggen dat ik direct een oplossing weet voor dit probleem. En ik weet ook niet of meer mensen hier last van hebben. Het lijkt mij handig om als je op zoek bent naar een basisschool, peuterspeelzaal of bso een soort centraal register te hebben waar je je kind inschrijft. Met een de mogelijkheid om een nr 1 en 2 keuze op te geven. Dan is er volgens mij veel meer inzicht voor de scholen en minder onzekerheid voor de ouders. Daarnaast verwacht en hoop ik dat de Gemeente Utrecht en de basis- en middelbare scholen op tijd signaleren waar wachtlijsten ontstaan en waar ze over een aantal jaar zullen zijn. Ook hoop ik dat er ruimte blijft in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern voor sportclubs om uit te breiden of om iets nieuws op te starten, want de behoefte is blijkbaar groot! En wat mij betreft kan en moet het zeker anders!

LangerakMam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.