Blog: Zo ga je in gesprek met jongeren op straat

Regelmatig vinden we op straat voor ons huis een restant van een bakje Mc Donalds of een platgereden blikje energiedrank. Ik betrap mezelf dan op de gedachte: ‘dat zullen passerende jongeren wel hebben laten slingeren.’ Want zo zijn pubers, toch? Of niet? Omgaan met jongeren, dat vinden veel mensen lastig, zeker als er sprake is van overlast. Hoe pak je dat nou aan?

Als communicatievrouw werk ik voor U Centraal en voor JoU, de organisatie voor jongerenwerk in Utrecht. Ik leer enorm veel van de jongerenwerkers en hoe zij omgaan met jongeren. Eén van de dingen die ik doe sinds ik voor JoU werk: ik groet altijd als er een groepje voorbij komt. En meestal groeten ze terug. Een positieve benadering én grenzen stellen, dat is één van de geheimen van goed communiceren met jongeren.  JoU werkt aan het verbeteren van de relatie tussen jongeren en andere wijkbewoners, bijvoorbeeld door met jongeren te mee te helpen bij schoonmaakacties. De jongeren kregen daarvoor in 2015 de Beste Burenprijs.

150926-jou-vdm-gezondstefestivalparkwijk3
De Beste Burenprijs
Wat is wijsheid?
Wat moet je nou doen als in jouw straat een groepje jongeren vervelend doet? Koop je chips en energiedrank (cola is zó jaren negentig…) en ga je erop af? Bel je de politie? Of doe je geen van beide? Ik vraag het Mustapha Loikili,  jongerenwerker en JOS-coördinator bij JoU in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.
JOS staat voor Jongeren Op Straat; Mustapha is in die functie de schakel tussen jongeren, omwonenden, politie en gemeente. “Ik ga regelmatig in gesprek met bewoners die bijvoorbeeld het wijkbureau of de politie hebben gebeld vanwege jongerenoverlast. Ze aarzelen om op de jongeren af te stappen, uit angst een grote mond terug te krijgen. Ik adviseer altijd: probeer zelf jongeren te benaderen, zeker als het kleine groepjes zijn. Als je jezelf gewoon gedraagt, krijg je bijna altijd een normale reactie terug. Jongeren zeggen zelf ook: we zijn geen beesten, we zijn gewoon bewoners, onderdeel van de wijk. Gelukkig zijn er ook mensen die als ze de hond uitlaten, jongeren even aanspreken en groeten. Zelfs met alleen hoi kun je al veel bereiken.

Cursus omgaan met jongeren
Wie het toch eng vindt of bang is uit zijn slof te schieten, kan altijd bellen of langslopen met het wijkbureau of bij JoU in De Schakel in Vleuten, vertelt Mustapha. Soms is een melding gewoon te klein voor de politie, maar kan het jongerenwerk wel wat betekenen door de jongeren aan te spreken, in persoon of met een appje. Ook biedt JoU samen met het wijkbureau eens per jaar een cursus aan, waarin de jongerenwerkers  bewoners adviseren en coachen in het omgaan met jongeren in de wijk. Meer weten? Meld je bij het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern aan het Dorpsplein 1 in Vleuten.

Lees hier alle eerdere blogs

3 gedachten over “Blog: Zo ga je in gesprek met jongeren op straat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.