Bewoner in beeld: Jan en Ria van de knutselclub in De Schakel

Jan heeft na de LTS/MTS opleiding zijn dienstplicht in Ermelo vervuld en geniet nog altijd na van wat hij hele leuke tijden als soldaat eerste klas met zijn compagnie noemt. Daarna ging hij als bouwkundig tekenaar werken voor architect van Rooijen in De Meern waar hij 15 jaar als tekenaar en opzichter werkte. De architect waar hij voor kwam te werken was zijn voormalige teken docent van de LTS. Dit bedrijf hield zich voornamelijk met alle bouwwerkzaamheden aan militaire huizen bezig, ook het tekenwerk van bungalows en verbouwingen van woningen en dergelijke werden door het bedrijf uitgevoerd.
Toen de dienstplicht werd afgeschaft , werd het werk minder en moest Jan een andere baan gaan zoeken. waarvoor hij voldoende tijd kreeg. Na anderhalf jaar lukte het hem bij een ziekenhuis in Utrecht een baan te bemachtigen, maar tijdens de medische keuring daarvoor bleek dat hij een virusziekte aan zijn longen had, waardoor de baan niet doorging en hij in plaats daarvan in het ziekenhuis kwam te liggen. Na zijn herstel kon Jan bij aannemersbedrijf BeBouw in Woerden terecht, waar hij voor de afdeling ISO Plan ging werken. Zijn werkzaamheden bestonden uit werkvoorbereiding, projectbegeleiding, controle bij de uitvoering en financieel afhandelen van de opdrachten. Ook hield hij zich bezig met verbouw, renovatie, restauratie van de woningen en gebouwen. Op een gegeven moment kwam daar ook bij het aanbrengen van geluidsisolerende voorzieningen aan woningen en gebouwen. Dit heeft hij 25 jaar lang gedaan vaak 60 uur per week, met heel veel plezier en de instelling, de uitvoering moet een 8 halen.
Jan is in die tijd ook 20 jaar lang zwarte piet geweest tijdens Sinterklaasfeesten van het bedrijf.

Ook heeft hij bijna 25 jaar als de vrolijke Piet, met Sinterklaasfeest op de Willibrordschool veel kinderen vermaakt. Ria was daarbij altijd aanwezig om te schminken.
Toen hij 63 was ging hij met de VUT maar bleef daarna nog 2 jaar in dienst met een 0 uren contract. Na een hele reeks ingrijpende gezondheidsproblemen en heel veel geluk is Jan gelukkig nog in staat om zich voor allerlei vrijwilligerswerk in te zetten. Want “genieten van het leven en heel veel leuke dingen doen” daar gaat het Jan om.

De oude Schakel moest gesloopt worden om plaatst te maken voor het nieuwe Buurtcentrum de Schakel. Veel medewerkers van Portes kwamen werken in de nieuwe Schakel. Linda Curver was de vaste kinderwerker in de Schakel later werd dat Lativa. Zij zocht vrijwilligers en Ria, de vrouw van Jan, heeft daarop gereageerd. Jan stelde toen een keer voor om een lesje figuurzagen te gaan houden met de kinderen. Dat sloeg zo aan dat de BSO (buitenschoolse opvang) in het buurtcentrum hem vroeg dit ook bij de BSO te gaan doen. Via via hoorde ook de BSO van buurtcentrum De Weide Wereld over Jans figuurzaag lessen en vroeg hem daar ook die figuurzaag lessen te komen geven Dit heeft Jan enkele jaren met plezier gedaan. Zelfs op de Torenplein school heeft hij een paar lessen gegeven.

Jan en Ria Bouwman van de knutselclub in buurtcentrum De Schakel
Jan (71) en Ria (69) Bouwman die elke woensdag de Kinder Knutsel Club in buurtcentrum De Schakel verzorgen. Klik voor vergroting

Door de bezuinigingen van de Gemeente bij de buurtcentra, werden veel medewerkers van Portes ontslagen zo ook de vaste kinderwerker Lativa, Gelukkig bleef Wim van de Pol als vrijwilliger nog werkzaam in de Schakel zodat de Schakel gewoon open bleef. Jan en Ria bleven ook gewoon doorgaan met de Kinder Knutsel Club. Gelukkig kwamen een paar vrijwilligers Jan en Ria helpen, want er kwamen steeds meer kinderen naar de Kinder Knutsel Club. De vrijwilligers zijn Els ,Lida, en Rasida.
De Kinderknutselclub is elke woensdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur. Er wordt getekend, geknipt, geschilderd, gefiguurzaagd, getimmerd, en nog veel meer leuke knutselactiviteiten.
Het meedoen is eenvoudig, je hoeft je niet eens op te geven maar kunt er gewoon komen binnenlopen. Het kost 1,50 euro per kind. Je krijgt er een glas limonade en snoepje en een prachtig verzorgd knutselpakket voor en heel veel knutselplezier. De ouders mogen blijven als ze willen maar dat hoeft niet. Er zijn ouders
die ook spontaan mee hebben gedaan. Ben je dus tussen de 4 en 11 jaar oud, kom dan gauw eens een keer op woensdagmiddag langs om gezellig te knutselen.

Elke zondag is het raak bij Jan en Ria thuis. Dan zitten ze samen in de huiskamer alles vóór te tekenen en pakketjes te maken voor de kinderen, zodat die er woensdag meteen mee aan de slag kunnen. De thema’s van die knutselpakketjes spelen in op Vaderdag, Moederdag, Valentijnsdag, Pasen, Halloween, Kerst, zomer- en wintertijd, lente en herfst. Aangezien er geen opslagmogelijkheid aanwezig is bij De Schakel, bewaren ze het meeste van de spullen bij hun thuis op zolder die al aardig vol aan het raken is. Dat betekende ook elke week weer trappen op en af en heel veel gesjouw.
Toen de Speelotheek wegging uit de Schakel mochten ze tot hun genoegen de kast in het buurtcentrum gaan gebruiken om het grootste deel van hun knutselspullen op te bergen.

Kinder Knutsel Club in De Schakel

In hun vakanties -bij slecht weer- zijn Jan en Ria in hun caravan ideeën aan het uitwisselen en zetten ze hun voorbereidende werkzaamheden voort in de voortent. Of ze gaan samen wandelen en verzamelen daarbij schelpen, dennenappels, en al wat meer voor hun knutselprojecten.
Jans hobby oude Hollandse spellen maken wordt elk jaar op Koningsdag gebruikt bij het spellencircuit buiten De Schakel. Dit wordt bekostigd door de Oranjevereniging. Zo’n 150 kinderen maken hier gebruik van. Alle voorbereidingen hiervoor doen Jan en Ria samen. Gelukkig krijgen ze hulp op Koningsdag van vrijwilligers, waaronder leerlingen van groep 7 en 8 van de Torenpleinschool, en de Willibrordschool. Diezelfde leuke Hollandse spellen worden ook tijdens het Sinterklaasfeest van de Kinder Knutsel Club gebruikt. Al enkele jaren worden bij slecht weer ook de spellen gebruikt door de Kindervakantieweek; binnen een uur staat de hele Schakel dan weer vol met de spellen van Jan.

Dit jaar organiseerde Desto, in samenwerking met de Lions club, bij de sportvereniging een feest voor 360 gehandicapten. Jan heeft er pro deo zijn tijd en inspanningen aan verleend zoals hij zo vaak doet. “Elke hobby kost geld, zegt hij, maar ik doe het graag voor anderen. Wil je een donatie schenken dan kan dat altijd, maar hoeft niet natuurlijk.” De Lions club heeft eenmalig een donatie gedaan. Omdat de bijdrage van de kinderen van 1,50 euro niet toereikend is voor het kopen van knutselmaterialen e.d., krijgen we elk jaar een bijdrage van de Gemeente uit het initiatievenfonds, dat door mijn zelf wordt aangevraagd.

Eerder dit jaar belde een mevrouw van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht op om Jan te vertellen dat ze een festijn in de hal van het ziekenhuis gingen
houden met het thema “camping” en ze graag van Jans spellen gebruik wilden maken, waar hij meteen mee instemde.
Buiten de Kinder Knutsel Club speelt Jan ook toneel, met toneelclub “Buurtsoap” dat is ontstaan bij de opening van de nieuwe Schakel. Dat was de vraag van Annie die bij iedereen in de Schakel bekend is. Het eerste toneelstuk dat ze in De Schakel hebben opgevoerd heette “Oud en nieuwe Vleuten” in 2007 en werd zo goed ontvangen dat ze nu elk jaar 1x p/j optreden. Voor alle toneelstukken ontwerpt en bouwt Jan ook de decors met hulp van de vrijwilligers.
Buiten zijn bezigheden bij de Kinder Knutsel Club heeft Jan ook de nieuwe keuken van buurtcentrum De Schakel getekend, de tafels waar de computers nu op staan als digitale bruisplek van de wijk, is hij lid van De Schakel Raad en is hij om de week chauffeur voor ouderen uit de buurt die zelf niet van en naar de Buurtkamer kunnen gaan. Samen met Ria organiseert hij ook het jaarlijkse Sinterklaasfeest in de Schakel.

Toen Jan 70 jaar oud werd kreeg hij van zijn eigen kinderen een prachtig boek met daarin allemaal foto’s van de knutsel projecten die hij in de loop der jaren met de kinderen samen heeft gemaakt. Hij liet het trots zien en vertelt daarbij dat een tweede boek op dit moment in de maak is.

Twee jaar geleden kwam tijdens Koningsdag onverwachts burgemeester van Zanen, Jan en Ria naar voren roepen om hen in het zonnetje te zetten voor al hun vrijwilligerswerk en overhandigde hen een Utrecht pakket, een bos bloemen en gaf Ria een ferme kus, weet Jan lachend en vergenoegd te vertellen. De burgemeester deed ook mee met Jans Hoedje Wip spel die dag. “Het is toch wel fijn om die erkenning te krijgen voor het werk dat je altijd op de achtergrond en met liefde hebt gedaan,” zegt Jan.

Ria is de vrouw waar Jan al 48 jaar mee getrouwd is en hem in voor- en tegenspoed gesteund heeft. Samen hebben ze 2 kinderen en 3 kleinkinderen. “Wij hebben elkaar in 1964 bij dansschool Bert van Eijk in Woerden ontmoet. Ik was toen 15 en het was meteen raak. Wij trouwden 5 jaar later.
Toen Ria nog in groep 8 zat emigreerde haar familie naar Australië waar zij 2 jaar gewoond heeft. Toen ze daarna terugkwam in Nederland is zij als 14-jarige gaan werken bij de kruidenier en daarna als interieurverzorgster in een villa.
Daarna is ze in een gezin gaan werken met kinderen, ze verzorgde de kinderen, kookte, maakte het huis schoon en al wat meer, 6 dagen per week. Pas op zaterdagmiddag was zij vrij om iets voor zichzelf te gaan doen. Dit werk is zij tot aan haar trouwen blijven doen. Ria vertelt dat de jurk waar zij toen in trouwde gemaakt was door de vrouw waar ze werkte . De Dochters van het gezin waren bruidsmeisjes.

Ria ging daarna als moeder en huisvrouw door het leven. Op school hielp zij mee als klaar-over en klassenouder. Toen haar eigen kinderen wat ouder waren zeiden die dat Ria iets met kinderen moest gaan doen. Ria is toen zelf op De Schakel afgestapt en heeft zich daar gemeld bij kinderwerk en de bestaande Kinder Knutsel Club. Daarbij zorgde Ria 12 jaar lang als oppas voor haar eigen kleinkinderen, eerst bij haar thuis en daarna bij hen thuis.
Samen hebben Jan en Ria heel wat creatieve ideeën en boeken waaruit zij hun inspiratie voor de knutselpakketten halen en die thuis voorbereiden (denk daarbij aan tekenen, knippen, zagen, mallen maken, materialen voor sorteren en in aparte bakjes klaarzetten, instructies opschrijven, enz.). Elke dinsdagavond komt vriendin Els al 5 jaar lang onder het genot van een kopje koffie en een kletspraatje meehelpen. Ria ontmoette Els tijdens de Kinder Knutsel Club waar haar kinderen ook aan hebben meegedaan.
Daarnaast maken Ria en Jan elke 2 maanden een programma met daarop aangegeven Welke knutselwerkjes ze allemaal gaan maken. Inbreng van de kinderen is daarbij zeker mogelijk. Ook bij het uitvoeren van de reeds bestaande knutselpakketten, mogen de kinderen eigen inbreng m.b.t. kleur en materiaal kenbaar maken. “Kinderen kunnen heel creatief daarin zijn,” vertelt Ria. “Je moet zelf wel feeling hebben met kinderen om dit werk te kunnen blijven doen, want ieder kind is nu eenmaal anders en heeft een individuele aanpak nodig bij de begeleiding van de knutselpakketjes die ze maken.” “En je moet natuurlijk over heel veel geduld beschikken.”

Ria vertelt dat zij bloemen uit eigen tuin in boeken stopt om te drogen. Hiermee maakt zij dan ook allerlei projecten, onder andere schilderijen, geplastificeerde boekenleggers, of gedroogde bloemen en bladeren op papier leggen en er omheen met spuitverf bewerken. Deze staan ook afgebeeld in Jans fotoboek. De gedroogde bloemen neemt zij mee, netjes gesorteerd in lege druiven doosjes, zodat de kinderen tijdens het maken van de knutselwerkjes kunnen kiezen en de bloemen niet op de grond terecht komen. Ria zorgt ervoor dat de materialen, dus ook de bloemen, in etappes tijdens het maken van de knutselwerkjes worden uitgedeeld. Dit bevordert het overzicht voor de kinderen en zorgt ervoor dat zij hun werk efficiënt kunnen uitvoeren.
Ria en Jan’s kleindochter Shanne liep haar maatschappelijke stage bij de Kinder Knutsel Club en ook kleindochter Tessa heeft een paar keer meegeholpen.
Er doen gemiddeld zo’n 20 kinderen mee op de woensdagmiddagen, vertelt Ria. Maar mochten het er 30 zijn dan is dat geen probleem! Er is genoeg materiaal op voorraad aanwezig en de 2 vaste extra vrijwilligers helpen met plezier alles in goede banen te leiden. “Elke woensdag komen wij thuis, schoppen onze schoenen uit en praten na met elkaar over hoe leuk het weer is geweest, met een ontzettend voldaan gevoel.”
Ria houdt ook van borduren, kleuren voor volwassen, streekromans lezen en in de tuin bezig zijn. Zij heeft wat je noemt groene vingers. Daarbij is iedereen altijd al welkom bij hun thuis. Het is er altijd gezellig en de koffie is altijd klaar. Toen de kinderen klein waren -en ook met de kleinkinderen- deed Ria altijd leuke spelletjes binnen of buiten, poppenkast spelen deed ze ook erg graag.
Het blijft leuk kinderactiviteiten organiseren, zij heeft het hart op de goede plaats.

Op 30 november 2016 wordt er weer een Sinterklaasfeest gehouden van 14:00-16:00 uur in buurtcentrum De Schakel te Vleuten. Iedereen tot 11 jaar is welkom. Het kost maar 1 euro per kind. Je krijgt een leuk cadeautje en Zwarte Piet voert een leuke act op.

Is uw kind 4-11 jaar oud en wilt u meer informatie over de Kinder Knutsel Club dan kunt u Jan en Ria bellen via tel. nr. 030-6772609 of Jan bellen via 0615855484 of e-mailen via [email protected]

Geschreven door Ellen Bergakker

12 gedachten over “Bewoner in beeld: Jan en Ria van de knutselclub in De Schakel”

  1. Wat een mooi stuk over Jan en Ria.
    Jullie zijn echte toppers met een groot hart.
    Ik heb veel bewondering en respect voor jullie👍.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].